Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ЗУСТРІЧАЙТЕ ПТАХІВ!

 

 

Фенологічний календар українців підказує, що в період з 9 по 22 березня припадає так званий «перший масовий» приліт птахів. Вони повертаються з вирію. До цього часу вже добре чути граків. Ці пернаті вміють влаштовувати на гілках дерев «базари». Як тільки снігурі залишають наші терени, летять на Північ, з вирію повертаються плиски (трясогузки), жайворонки.., за ними – дикі качки, лелеки (орієнтовно 19 березня), журавлі… Невдовзі побачимо знайомих шпаків, ластівок… Останньою дасть про себе знати зозуля.

В українців здавна побутувало багато обрядів зустрічі пернатих, повір’їв, пов’язаних з ними, відтак зустрічі весни. Але, поміж тим, існують конкретні прагматичні традиції, як допомогти птаству – нашим друзям і надійним помічникам. Ще до приходу весни чуйні люди змайстрували шпаківні, дуплянки, синичники, виставили на дахи чи високі дерева старі колеса для гнізд лелек.

До речі, старі штучні гнізда, зокрема шпаківні, потрібно підремонтувати, дезінфікувати. З цього приводу кілька мудрих народних порад:

- Перед прильотом птахів шпаківню ретельно перевіряють, а чи не з’явились у ній щілини, тріщини, бо в «хатинках з дірками» птахи оселяються рідко. Отож щілини доведеться залатати дерев’яними скалками. Якщо щілини чи тріщини на стиках дощок, то, зазвичай, забити нові цвяхи.

- Хатинку шпаків чистять усередині й викидають стару гніздову підстилку. Адже в ній часто заводяться паразити, які потім будуть дошкуляти пташенятам. А про нову підстилку вже подбають самі птахи.

- Для дезінфекції шпаківню треба зняти з дерева й кілька разів облити окропом. Можна також змастити розчином формаліну або фенолу. Але роблять це заздалегідь, щоби запах від дезінфекції вивітрився.

- Щоразу перед приходом весни потрібно перевіряти надійність кріплення штучних гнізд.

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.