Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

НЕДОСТАТНІЙ КРОВООБІГ

 

 

-2 чайні ложки засушених подрібнених коренів любистку залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування – 21 день, Повторити через 10 днів. Протягом року – 5-6 курсів лікування.

НАДТО БАГАТО ДУМАЄШ!..

Від розумової перевтоми часто болить голова. Тоді:

- Тричі на день за 15-20 хвилин до їди пийте по 1 чайній ложці свіжого соку з листя і стебла материнки. На жаль, таке лікування належить до сезонних. Також п’ють свіжий сік з листя софори (по половині чайної ложки тричі на день). Але не більше трьох днів поспіль. Повторити, якщо необхідно, через два тижні.

ЛОХИНА НЕ ПОМИЛИТЬСЯ

Покращить сечовипускання узвар засушених ягід лохини. Готують з розрахунку:

-3 столові ложки ягід на 1 л води. Це – денна норма споживання.

ГРУДНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

У народній медицині грудні захворювання (застуда, запалення легень, плеврит…) лікують грабельками звичайними (ще їх називають бузьки):

-1 столову ложку засушеної подрібненої трави залити окропом – 0,5 л. Це – денна норма. Настояти 30 хвилин  у посуді під кришкою. Процідити. Можна додати 1-2 чайні ложки меду. Настій пити теплим у перервах між вживанням їжі.

ШОКОЛАД ДАСТЬ ЛАД

Нормалізує понижений тиск натуральний чорний шоколад (його ще називають гірким), або п’ють натуральний гарячий шоколад, замість кави. В обох випадках денну норму споживання встановлюють індивідуально.

Застереження: протипоказано при захворюваннях печінки, закрепах.

ЧИМ ДОПОМОЖЕ БУЗИНА?..

Зокрема, молоді листочки бузини, злегка відварені у молоці, прикладають на запрілі, обпечені і запалені місця, а також на гемороїдальні шишки. Кількість процедур на день (але не менше двох) і їх тривалість встановлюють індивідуально.

«ПЛАЧУТЬ ВІКНА»

Вологою, яка збирається на шибках вікон, але тільки зі середини хати, змащують ділянки шкіри, уражені екземою.

ДОШКУЛЯЄ СВЕРБІЖ ШКІРИ

-2 столові ложки подрібнених гілочок туї західної (заготовляють будь-якої пори року) залити окропом – 1,5 л. Варити 10 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Використовувати для компресів. Процедуру приймають 3-4 рази день по 30 хвилин. (У відварі змочують тонку лляну тканину або марлю і накладають на відповідні ділянки шкіри). На ніч перед сном процедуру приймати необхідно.

ЗАГОТОВЛЯТИ З КОРІННЯМ

Як в’яжучий засіб, використовують суховершки звичайні: 1 столова ложка засушеної подрібненої рослини на 200 мл окропу. Кип’ятять  на малому вогні 5 хвилин. Настоюють 30 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням проціджують. П’ють по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

Слід пам’ятати, що суховершки збирають влітку під час цвітіння рослини, вириваючи з кореневищем і обтрушуючи (очищаючи) його від землі. Лише тоді суховершки матимуть лікувальну силу!

ЧАЙ З… БАГНА

Багно звичайне – вічнозелений кущ. У природі він здебільшого зустрічається на Поліссі. З лікувальною метою, зокрема, щоб позбутися ревматизму, знахарі культивують його і в інших регіонах України, вирощують на присадибних ділянках. Лікувальний чай (радше – настій) готують таким чином:

-1 столову ложку засушених подрібнених листочків багна звичайного заливають окропом – 400 мл. Кип’ятять на малому вогні 5 хвилин. Відвар переливають у термос і настоюють мінімум 2 години. Проціджують. П’ють  по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Через кожних 10-12 днів вживання роблять перерву на 2-3 дні. Процес лікування  може бути тривалим.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.