Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ВІДНОВИВСЯ ЗІР

 

Ще у сорокалітньому віці мій знайомий (назвемо його Степаном), якому тепер уже поза 75 років, почав стрімко втрачати зір. Звісно, звернувся до лікарів, не нехтував їхніми порадами щодо лікування, але ті нічого оптимістичного не обіцяли, радили прооперуватися, але знову ж – жодних гарантій, а потім самі здивувалися одужанню пацієнта, адже обійшлося без операції…

Втім, Степанові таки довелося на тривалий час одягнути товсті окуляри, які нагадували два бублика на носі. Але у 70 років зір у нього став потрохи відновлюватися, тепер вже й без окулярів читає тексти, набрані дрібним шрифтом.

Не без того, що завдячує лікарям, однак причину дива пояснив ще й так:

- при яскравому світлі сонця завжди носив темні сонцезахисні окуляри;

- відмовився від цигарок та алкоголю (хіба що дозволив собі чарку доброго червоного вина на Великдень, Різдво Христове, день народження, келих шампанського на Новий рік);

- до страв додавав мінімум солі;

- регулярно вживав свіжий сік моркви, їв моркву;

- користався ягідним сезоном – їв свіжі малину, смородину, чорницю, ожину, шовковицю;

- яблука завжди були і є на столі;

- зрідка поглядав на екран телевізора (дізнатися про новини допомагало радіо);

- довелося обмежитися у читанні книг, на жаль, і духовних (хоч і співає у церковному хорі, дякує);

- без сумніву, що зціленню допомогла щира молитва!

ЧЕРВОНІ І БІЛІ

Щоб відновити зір, зняти перевтому очей, п’ють чай з пелюсток червоної троянди (10 пелюсток на 200 мл окропу). А от промивати очі краще чаєм з пелюсток білої троянди (готують аналогічно).

В обох випадках використовують свіжі пелюстки, або ті, які щойно опали, але ще остаточно не зів’яли, тим паче не засохли.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.