Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

КОЛЬОРИ ЗИМИ

 

 

Для багатьох зима «безбарвна», «монотонна», Білий та чорний кольори. Білий колір – це сніг. Чорний – це земля, яка не вкрилася снігом, або сніг розтанув і оголив її, чорні стовбури дерев, чорні ворони, що сновигають у пошуках їжі. Нехай ще додасться срібно-кришталевий іній. Похмурого дня з’явиться сірий колір. Сіре небо. Здалеку сосновий чи ялиновий ліс (а його верхівка, насправді, завжди зелена) набуває сірого кольору; будинки з білої чи червоної цегли (як умісті, так і в селі) чомусь також стають сірого кольору. Сніг, сніг, який тане під часі відлиги, також стає сірим, а то й почорнілим. На червоні кетяги калини, горобини, що залишилися на кущах ще з осені, не звертають уваги. Песимістам не скрасять пейзаж навіть червоногруді снігурі, жовтогруді синички, синьокрилі сойки…

Справді, все залежить від настрою людини, яка не хоче бачити, шукати яскравого, веселого «у сірій похмурій буденності».

…Та ні! За сонячної погоди і міцного морозу суцільний білий килим снігу відразу перетворюється на дрібні скельця сніжинок, які сяють тисячами барв. Яскраво світить жовто-червоне сонце. Хоч і не гріє, але додає веселого настрою. Усі ці видозміни кольорів можуть підказати погоду, принаймні, на найближчий період. Полишіть погані думки і поспостерігайте за довкіллям.

Про день Перенесення молей Святого Івана Золотоуста у народі кажуть:-

- На Зимового Золотоуста сніг іскриться і міцний мороз – холодна погода буде довго володарювати.

- Золотоуст сяє, сонцем грає і тисячі різнобарвних іскринок на снігу – на міцні морози.

- Сірий, похмурий день – на тривалу відлигу.

- Ворони сіли на снігу – буде потепління; якщо намагаються сховатися у сніг – буде похолодання.

За народною традицією, колись у свято Зимового Івана Золотоуста їли… квашену капусту. Потрібна страва! Корисна для здоров’я особливо взимку, коли організму бракує вітамінів!..

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.