Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

СТАРТ НА ВЕЧОРНИЦІ

 

Перші дні жовтня часто «знаменуються» проливними дощами. За погідними умовами першої декади жовтого місяця осені визначали яким буде Різдво Христове: теплим, з відлигами, чи холодним, з дошкульним морозом і снігопадами.

Якщо 5 жовтня (свято Фоки) листя з берез не опало, то сніг ляже пізно; а коли вчасно, то наприкінці січня візьметься відлига.

У деяких етнографічних регіонах України вже в жовтні по селах починалися молодіжні вечорниці та досвітки. Справляли масові гуляння, оригінальні обрядові дійства. Обирали і розпорядника усіх наступних вечорниць, чиє слово було законом. Бо за таке порушення могли позбавити спілкування у товаристві. Зокрема, не можна було приходити напідпитку, парубкові образити дівчину, злісно покепкувати над нею.

Дівчата, як правило, влаштовували ворожіння на суджених. Наприклад, під час вечері з першою ложкою їжі виходили на вулицю слухати собак: в якому кутку загавкає, туди й заміж піде. Тут же визначалася і професія майбутнього чоловіка. Під гавкіт собак дівчина викидала з ложки страву за спину і нагиналася, аби підняти те, що під руку попаде. А було ж темно!.. Якщо тріска – за теслю піде заміж; папірець – чоловік буде канцеляристом; цвях – ковалем; грудка землі – хліборобом…

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.