Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

СЕМИПОГІДНИЦЯ

 

8 (21) вересня – свято Різдва Пресвятої Богородиці.

Культ Діви Марії здавна мав особливу пошану в українському народі. Наприклад, Десятинна церква, збудована Хрестителем України-Руси Святим князем Володимиром Великим, була найменована саме на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Це свято, як й інші Богородчанські – Введення, Благовіщення,  Успіння, становлять єдиний цикл, який символізує початок шляху людства до Спасіння і Вічного Життя.

У народі Різдво Пресвятої Богородиці називають Другою Пречистою. Але зберіглася ще одна, щоправда, маловживана назва – Семипогідниця і пов’язана вона з народним синоптичним календарем. Бо цього дня погода може змінитися сім разів на день: від ясної сонячної – до дощової, і навпаки. До речі, дощ на Другу Пречисту називають «сльозами Божої Матері». Вона плаче і молиться за нас грішних…

Народні прикмети:

На Другу Пречисту падає дощ, то може задощити на тиждень.

Як на Другу Пречисту задощить, то дощ годі зупинити.

Після Другої Пречистої відлітають у вирій шпаки. Але якщо вони не поспішають відлітати, то ще встановиться тепла погода. Перед відльотом шпаки збираються у зграї, які можуть налічувати до двох тисяч пернатих. Часто навідуються у виноградники і ласують ягодами. Можуть вмить спорожнити кущі.

На Другу Пречисту бджоли перестали бути активними – відчувають наближення похолодань; зима прийде рано.

На Другу  Пречисту багато барвистих метеликів – не поспішай взуватися у валянки, ще буде тепло.

Друга Пречиста тепла – може бути теплою і Покрова.

Хоч Друга Пречиста дощем поливає, але землю під озимі посіви благословляє.

До Другої Пречистої поле має бути чистим. Поспішай зібрати врожай городини.

Тарас ЛЕХМАН

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.