Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ГРІЄМО ЛЬОНОМ

 

При болях у суглобах, їх запаленні наші предки користувалися таким нехитрим засобом лікування:

-На чистій сковорідці нагріти до гарячого насіння льону. Пересипати у тонкі лляні торбинки і прикладати до хворих суглобів. Процедуру приймати на ніч.

НЕ ДАЄ СПОКОЮ КОКЛЮШ?..

-2 столові ложки засушеної подрібненої трави фіалки триколірної засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

ВАЖКІ ДЛЯ ТРАВЛЕННЯ

Тим, у кого порушена система травлення, потрібно обмежуватися у вживанні грибів, приготовлених у будь-якому вигляді. За калорійністю гриби не поступаються м’ясним продуктам.

ХЛІБ МАЄ ВІДЛЕЖАТИСЯ…

Не поспішайте їсти теплого (тим паче – гарячого) хліба. Він може зашкодити вашому шлунку, стравоходу.

У давнину, коли господиня витягувала з печі готовий хліб, завжди застерігала домочадців:
-Хай остигне! Хліб має відлежатися!..

ФРУКТИ-ЛІКАРІ

Під час застуди чи грипу допоможуть одужати фрукти. Звісно, не відмовляйтеся від аптечних ліків, тим паче, якщо рекомендував їх для вживання ваш лікар, але, щоб зайвий раз не ходити в аптеку, їжте якомога більше яблук, слив, винограду, персиків… Принесуть користь цитрусові.

ПОТОГІННЕ ПИЖМО

Коли підвищена температура, нежить:

-1 столову ложку засушених подрібнених кошиків пижма звичайного залити окропом – 0,5 л. Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Настій випити протягом дня за 3-4 рази. (Пити гарячим і якомога більше лежати у ліжку). Не передозовувати! Надмірне споживання може призвести до отруєння. Такий настій – тільки для дорослих; дітям не рекомендовано!

ПОРАДА –НЕ РОЗРАДА

Для нормалізації кислотності шлункового соку народні зцілителя радять пити відвар зі щойно заготовленого зеленого листя ліщини:

-1 столову ложку подрібненої сировини залити теплою водою – 0,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Це – денна норма, розрахована на чотири прийоми за 15-20 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги!

Але часто забувають застерегти: такий відвар ліщинового листя категорично протипоказаний при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки!

ПРОТИ ЦИНГИ ТА АВІТАМІНОЗУ

Сумах дубильний здебільшого росте у Криму та у степовій зоні України. Однак, як декоративний кущ, його вирощують повсюди. Користаються цим даром природи і народні зцілителі:

-Свіжі та заморожені плоди (дрібна червона кістянка) рослини – безцінний скарб вітамінів. Тому їх особливо корисної їсти при авітамінозі. Денна норма – хоча б 100 г.

-Із засушеного подрібненого листя (1 чайна ложка на 200 мл окропу) готують чай проти цинги.

ЗАГОСТРЕННЯ ЦУКРІВКИ

Лікуючи різні недуги, як правило, використовують лише листя кропиви дводомної, рідше – засушене насіння. Але для лікування цукрового діабету (завищений рівень цукру в крові) використовують усю наземну частину рослини, заготовлену під час її цвітіння:

-1 столову ложку засушеної подрібненої кропиви дводомної залити окропом – 0,5 л. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за три рази. Вживати під час загострення недуги.

ЯЛИЦЯ ЗНАДОБИТЬСЯ!

Як сечогінний засіб, у народні медицині використовують молоду хвою ялиці білої:

-1 столову ложку подрібненої сировини залити теплою водою – 0,5 л. Довести до кипіння і варити 3-4 хвилини. Потім відвар (разом з хвоєю) перелити у термос. Настояти мінімум 2 години. Перед вживанням процідити. Цю порцію випити протягом дня за 4-5 разів. Вживати тільки при поганому сечовиділенні!

СЕРЕД ХМЕЛЮ

Ніколи не зупиняйтеся надовго перепочити серед зелених заростів дикого хмелю, тим паче, коли він уже вкрився шишками. Від такого перепочинку можуть виникнути головні болі, запаморочення.

А от засушені шишки хмелю кладуть на ніч під подушку для покращення сну.

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.