Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ЖОВТОБОКІ ГАРБУЗИ

 

 

«Ходить гарбуз по городу…». Хто з нас не знає і не пам’ятає слова з цього дитячого віршика?..

***

Що не кажіть, але українці таки шанують і поважають гарбуза! Він для нас є одним із символів щедрої осені, неодмінним атрибутом свята врожаю. Навіть проводять конкурси на гарбуза-велетня. Трапляються такі здоровані, що трьом-чотирьом дорослим людям доводиться котити їх з поля чи городу. З гарбуза наші вправні господині завжди приготують смачні й корисні для здоров’я страви. Гарбуз – безцінний скарб ліків, які застосовують у народній медицині.

***

Зцілителі запримітили, що жовтобокі гарбузи добре лікують шлунок, підшлункову залозу, печінку, жовчний міхур; зеленобокі – корисні ниркам, сечовому міхуру… Втім, будь-який гарбуз нікому не зашкодить!

***

Гарбузове насіння – хороший засіб проти стьожкових і круглих глистів. Його можна споживати і дітям, і людям старшого віку, і навіть вагітним. Адже воно не виявляє токсичного впливу на організм.

За два дні до початку лікування щоранку ставлять клізму, а напередодні, увечері, вживають сольове проносне. Наступного дня натщесерце – приготовлені з гарбузового насіння ліки:

-Очищене насіння (неодмінно з сіро-зеленою плівкою) – 200 г розтерти у ступці з водою або молоком до утворення кашки. Сюди додають 100 г (за вагою) цукру або меду чи солодкого варення і їдять протягом двох годин невеликими порціями. Опісля приймають проносне, а через 30 хвилин ставлять клізму.

Важливо дотримуватися дозування:

-Дорослим і дітям, віком 13-15 років, - 200 г маси; дітям, віком 7-12 років, - 100 г маси; дітям, віком 306 років, - 75 г маси.

***

Як сечогінний засіб – дорослі можуть спожити протягом дня 200 г гарбузового насіння.

***

Слід застерегти, що хлопчикам не варто вельми «захоплюватися» гарбузовим насінням. Це може негативно вплинути на статевий розвиток!

***

При хронічних закрепах, хворобах серця, що супроводжуються набряками, подагрі, хронічних формах холециститу, коліту на день споживають:

-0,5 кг сирого; 1,5 кг вареного гарбуза.

***

Соком м’якуша гарбуза лікують нирки:

-Пити по 50 мл тричі на день за 30 хвилин перед вживанням їжі.

***

Відвар хвостиків гарбуза допоможе і ниркам, і серцю:

-2 столові ложки подрібненої сировини на 400 мл окропу. Варити 7-8 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день через 20 хвилин після їди.

***

Свіжий сік м’якуша гарбуза дають вагітним при блювоті. Пити малими ковтками. Денна норма – 100-150 мл.

Зрештою, такий сік корисний і для дитятка, що розвивається в утробі матері.

***

Гарбузове пюре (продається в крамницях, аптеках) – відмінний харч для немовлятка. Але спершу, ніж годувати своє чадо, про консультуйтеся у лікаря!

***

При безсонні:

-Випити на ніч 100 мл гарбузового соку з 1 чайною ложкою меду.

***

При атеросклерозі, хворобах нирок, сечового міхура, печінки, гіпертонії, ожирінні, колітах, порушенні обміну речовин корисна гарбузова каша на пшоні, рисі або манній крупі.

***

Запечений гарбуз – ліки для печінки!

***

Зовнішньо гарбуз використовують при опіках, вуграх, екземах. На уражені ділянки шкіри накладають шматочки гарбуза або кашку (дрібно натертий гарбуз).

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.