Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ДУБ, КЛЕН І КАШТАН

 

Якщо на ступнях ніг дуже ніжна шкіра, то від тривалої ходьби з’являються мозолі. Як зробити так, щоб шкіра стала твердішою і не дошкуляли мозолі?..

-По дві жмені засушеного листя дуба, клена і каштана кінського (можна додати жменю листя горіха волоського) залити окропом – 7 л. Настояти у посуді під кришкою до оптимальної температури, щоб парити ноги. Не проціджувати. Процедуру приймати щовечора по 15-20 хвилин. Достатньо 25-30 процедур. Повторюють через місяць у разі необхідності.

ПЕРЕЛОМИ

Міцний відвар свіжих листків в’яза листуватого використовують для ванн при переломах кінцівок після зняття гіпсу:

-10 жмень листя залити окропом – 10 л і кип’ятити 10 хвилин. Не проціджувати. Весь відвар перелити у ванну, з розрахунку на 60 л води. Купатися краще ввечері перед сном. Достатньо 25-30 процедур.

МАЗЬ ВІД НАРИВІВ

Кореневище орляка звичайного (заготовляють у серпні-вересні) засушити і подрібнити на порошок. Змішати з гусячим жиром – 1:1. Отриману мазь наносити на місця наривів 3-4 рази на день (через кожні 4 години). Опісля накладати бинт чи марлеву подушечку. Перед кожною процедурою місця наривів промивати теплою водою з господарським милом.

Є ПРОТИПОКАЗАННЯ!

Чистотіл (рослину використовують тільки свіжою, а збирають тільки тоді, коли вона цвіте) у народній медицині часто застосовують для виведення бородавок, при грибкових захворюваннях шкіри. Справді, лікування дає позитивний ефект.

Але чистотіл категорично протипоказаний (навіть для зовнішнього використання)хворим на епілепсію, бронхіальну астму, стенокардію та з неврологічними симптомами.

ЗАСМАКУЄ!

Протягом усього літа, а то й на початку вересня у наших мішаних і листяних лісах цвіте материнка звичайна – цінна рослина, яку широко застосовують у народній медицині, зокрема, настій з неї п’ють для покращення апетиту. З лікувальною метою заготовляють (виключно під час цвітіння рослини) і сушать усю наземну частину материнки:

-1 столову ложку подрібненої материнки звечора засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити і  рідину знову перелити у термос. Пити по 100 мл чотири рази на день за 35-40 хвилин до їди. Меду чи цукру не додавати! Курс «лікування» встановлюють індивідуально.

ПОСЛАБЛЮВАЛЬНИЙ КОРІНЬ

У разі закрепів:

-1 столову ложку засушеного подрібненого кореня березки польової (інші назви рослини – в’юнок, павутиця) залити окропом – 0,5 л. Кип’ятити на слабенькому вогні 5-6 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 5-6 разів у перервах між вживанням їжі. Приймати тільки у разі загострення недуги. Не зловживати! Бо берізка польова може спричинити побічні ефекти.

ОЧИСТИТИСЬ ВІД ЛИШАЇВ

Відвар свіжого листя березки польової допомагає позбутися лишаїв:

-12-15 щойно заготовлених листочків рослини залити теплою водою – 0,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити на слабенькому вогні 4-5 хвилин. Настояти у посуді під кришкою до літеплої температури. Проціджувати не обов’язково. Використовують зовнішньо – зволожують ділянки шкіри, вкриті лишаями. Кількість процедур протягом дня – довільна. На жаль, лікування належить до сезонних.

ЯБЛУНЯ ЛІСОВА

Свіжий сік з плодів яблуні лісової у народній медицині використовують для регулювання дії шлункового тракту. Зокрема, при пониженій кислотності шлункового соку його п’ють по 50 мл тричі на день за 20 хвилин до їди, або через 1 годину після їди. Вживають тільки під час загострення недуги.

ВІД НЕЖИТЮ

-2 столові ложки засушеного подрібненого листя м’яти перцевої залити окропом – 50 мл (не більше!). Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Капати по 2 краплі в кожну ніздрю 5-6 разів на день.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.