Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

І НАВІТЬ ТАКЕ…

 

Про лікувальні властивості полину годі зайвий раз говорити. Однак мало хто знає, що його використовують і в онкологічному лікуванні. Але йдеться лише про ранні стадії небезпечного захворювання:

-1 десертну ложку подрібненої трави полину (свіжої або засушеної) залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на слабенькому вогні 4-5 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. (Не більше і не частіше!). Процес лікування може бути тривалим.

При таких недугах завжди консультуйтеся з лікарем!

ЧАТУЄ НЕБЕЗПЕКА!

Якщо ви, купуючи овочі на ринку, виявили під шкіркою в огірках, помідорах, кабачках, картоплі, моркві… жовті плями, то краще відмовтеся від покупки. У цих овочах надто багато нітратів!

ДОБРЕ ПОЧУВАТИСЯ!

При зниженому тиску (гіпотонікам):

-Портулак городній підвищує артеріальний тиск. Коли його регулярно споживають люди, у яких знижений тиск (а це часто стає причиною головного болю), хвора підшлункова залоза, то почуваються добре. Частіше додавайте портулак до салатів!

ОДНАКОВО…

Томатний сік однаково корисний як свіжий, так і консервований. Він стимулює роботу серця, сприяє утворенню шлункового соку. Денна норма споживання – хоча б 200-400 мл. Але через кожних 5-6 днів вживання робіть перерву на 1-2 дні.

ЩОДО ХРОНІЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ

Взяти в однаковій кількості трави череди трироздільної, золототисячника, квіти ромашки, коріння кульбаби (заготовляють після того, як рослина відцвіла і «розвіявся» пух), кукурудзяні приймочки. Збір засушити, подрібнити і добре перемішати:

-2 столові ложки суміші звечора засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування – місяць. Повторити через місяць.

***

Для лікування хронічного панкреатиту інколи використовують тільки корінь кульбаби:

-1 столову ложку засушеного подрібненого кореня залити теплою водою – 400 мл. Довести до кипіння і варити 5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити за 5-6 разів. Відвар пити тільки теплим. Вживати під час загострення недуги.

ПОПУЛЯРНИЙ І КОРИСНИЙ

У народній медицині оман високий – одна з найпопулярніших лікарських рослин з універсальною дією. Зокрема, його застосовують для лікування туберкульозу легень:

-1 чайну ложку засушеного подрібненого кореня оману залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і варити 4-5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити за 7-8 разів протягом дня. Курс лікування – 21 день. Повторити через 10 днів. Протягом року – 5-6 курсів. Водночас приймають й інші ліки.

В’ЯЖЕ…

Зіновать руську (рослину інколи називають рокитником) використовують як в’яжучий засіб:

-1 столову ложку засушеного подрібненого листя залити окропом – 0,5 л. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл п’ять разів на день у перервах між вживанням їжі. Не передозовувати! Рослина містить отруйні речовини. Настій приймати тільки під час загострення недуги!

КОЛІТ

-1 столову ложку засушених подрібнених шишечок вільхи клейкої звечора засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування встановлюють індивідуально.

***

Так само готують настій із засушеного подрібненого листя дерева:

-2 столові ложки листя на 0,5 л окропу. Приймають п’ять разів на день по 100 мл.

ВІД СОВИ ДО ОРЛА

Гострому зору допомагає правильне харчування. В раціоні мають бути продукти, багаті на каротин:

-Печінка (особливо тріски), риб’ячий жир, жовток курячого яйця, морква, ягоди, забарвлені в оранжевий та червоний кольори, квасоля, боби, горох, різноманітна зелень, селера. Особливо корисні ягоди чорниці.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.