Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПЕТРО І ПАВЛО

 

12 липня – день Святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Це одне з найважливіших свят у церковному році.

За переказами, Петро і Павло спочатку були язичниками, звали їх Савл і Симон. Андрій Первозванний познайомив Петра з Ісусом, і той хрестився, змінивши своє ім’я. Павло ж за земного життя Христа не був його учнем, навпаки, переслідував християн. Але Ісус явився йому у дивному видінні і той повірив у нього, засудив свої колишні ганебні вчинки, покаявся. Обидва апостоли прийняли мученицьку смерть від язичників за те, що поширювали християнство.

Позначилося свято і на народних традиціях.

Зокрема господині готували сирні мандрики. Вважалося, що вони були головною їжею апостолів під час їхніх мандрівок по світу з метою місійної діяльності. Та, насамперед, такими мандриками пригощали дітей-пастухів.

З огляду на те, що в цей день закінчується Петрів піст (Петрівка), то здавна було прийнято після церковної відправи збиратися всією родиною за сімейним обіднім столом. Вітали іменинників, згадували про тих, хто у далекій дрозі (мандрах).

В окремих регіонах свято вважалося днем рибалок. Оскільки апостол Петро сам був рибалкою, отож і став їхнім покровителем.

Вірили: хто в ніч на Петра і Павла не спатиме, то щасливим і здоровим буде весь рік.

Після свята Петра і Павла готувалися до збору врожаю, розпочинали жнива. Тому з’явилося безліч народних прикмет. Наприклад:

Якщо на Петра один дощ – врожай буде непоганий; два – добрий; а три – багатий. Петрівка холодна – рік голодний. На Петра спека – на Різдво мороз. Якщо зозуля замовкла за тиждень до Петрового дня – зима буде ранньою; якщо буде кувати після 12 липня («не вдавилася мандриком») – пізньою.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.