Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ДЛЯ СЕРЦЯ ІСУСОВОГО

 

На десятий день після Трійці (на 60-тий день після свята Воскресіння Христового) і завжди у четвер відзначаємо свято Пресвятої Євхаристії (Божого Тіла). Воно установлене Західною Церквою аж у XIII столітті, але швидко набуло поширення. Перейняла його й УГКЦ. Свято символізує Святе Причастя усіх вірних християн Тілом (хлібом) і Кров’ю (вином) Ісуса Христа.

З огляду на його велич і значимість, усі урочисті Богослужіння у храмах переносяться на прийдешню неділю. У цей день священиками і вірними здійснюється обхід навколо церкви з читанням уривків з Євангелії, піснеспівами. Після завершення всіх відправ священики освячують віночки, принесені парафіянами.

Плести віночки перед Пресвятою Євхаристією здебільшого вважають народною традицією. Цей вінок призначений для самого Серця Ісуса Христа. І він не терновий, як зображується на іконах (на Голові або на Серці Спасителя). Плетуть його з ранніх літніх квітів, ніжних, пахучих, м’яких на дотик. Потім цей віночок чіпляють удома на стіні біля ікон, або на одвірках і зберігають протягом року, як захист від усього злого. Так само, як і свячену вербу, троїцький букет.

Народна прикмета:

-Тепло і сонячна погода на Пресвяту Євхаристію – будуть погожі жнива.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.