Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

КОМУ ЩО…

 

 

Приймаючи ванну, додайте до неї кілька жмень щойно заготовленого листя берези. Воно омолоджує шкіру, робить її ніжною. А от листя дуба, навпаки, зміцнює шкіру, робить її пружною. При грибкових захворюваннях додають листя горіха волоського. Хвоя сосни, ялини корисна від застуди, радикуліту.

МАЛЬВИ ПІД ВІКНОМ

Ліки для дітей (починаючи з віку – 4-5 років) від бронхіальної астми:

-2 столові ложки кореня мальви (заготовляють після того, як рослина відцвіла) залити окропом – 0,5 л. Настояти 1 годину у посуді під кришкою, або скористатися термосом. Процідити. Можна трішечки підсолодити медом чи цукром. Давати дитині пити по 1 чайній ложці 5-6 разів на день. Не передозувати! Курс лікування – місяць. Повторити через місяць. Протягом року – 4-5 курсів.

Застереження: ідеться лише про «додаткові» народні ліки. Без кваліфікованої допомоги медика не обійтися!

НА КРОТОВИНІ

У кого болять ступні ніг, можуть отримати несподівану допомогу від… крота:

-За теплої сонячної погоди, краще в обідню пору, коли земля вже належно прогріта, варто постояти впродовж 20 хвилин на кротовині (бажано свіжій). Опісля помийте ноги теплою водою з господарським милом.

ОТРУЙНА Й ПОМІЧНА

Калюжниця належить до отруйних рослин. Там, де вона росте, а це здебільшого на вологих луках, біля боліт та водойм, навіть не випасають корів. Але листя калюжниці містить речовини, які здатні лікувати опіки, знеболювати:

-Щойно заготовлену сировину ретельно миють і прикладають до місць опіків на 1-1,5 години. Процедуру приймати двічі на день. До речі, листя рослини найбільш ефективно діє, коли вона цвіте. Лікування належить до сезонних.

ВИМИВАЄ КАЛЬЦІЙ

Тим, кому за сорок! (Кілька правил):

-Надмірне вживання кави різко знижує рівень кальцію в організмі. Доцільно обмежуватися лише горнятком кави після сніданку. Обмежуйтесь навіть тоді, коли п’єте каву замість ліків – для підвищення тиску (є і такі проблеми), зняття втоми.

-Засушений, підсмажений на чистій сковорідці і перетертий на порошок корінь кульбаби ніколи не зашкодить і замінить каву.

-Для поповнення в організмі кальцію їжте сир, бринзу, допоможе смажена річкова риба.

ЙОД У КРАБАХ

Крабові палички (як і морська капуста) містять багато йоду. Отож вони корисні для відновлення функцій щитовидної залози. Денну норму споживання встановлюють індивідуально. Але й робіть перерви.

НЕ НАДМІРУ

Хто з нас не любить молоду варену картоплю та ще й зі сметаною, зеленою приправою (також молодою) – петрушкою, кропом… Як тут не скористатися сезоном?!. Але їсти її потрібно не надміру, «не переїдати». Опісля випити гарячого чаю чи компоту. Молода картопля у декого (насамперед у людей старшого віку) може спричинити важкість у шлунку. Втім, смачного і бережіть себе!

«ЗЕЛЕНА» КАРТОПЛЯ – НЕБЕЗПЕЧНА!

З лікувальною метою не можна використовувати картоплю, яка позеленіла, власне, прикладати її розрізаною до місць опіків, пити сік з неї. Адже така картопля містить у собі багато соланіну – отруйної речовини, що може завдати шкоди здоров’ю.

«Зелену» картоплю не варто використовувати й для приготування страв.

ОПЕРІЗУЮЧИЙ ЛИШАЙ

-Змішати 50 г (за вагою) попелу верби з оцтом – 0,5 л. Змащувати оперізуючий лишай 3-4 рази на день. На ніч перед сном – обов’язково! Цей засіб не тільки знімає біль, а й лікує.

Для отримання попелу: суху кору верби подрібнюють і спалюють на відкритому вогні.

РОЗЛАДИ ШЛУНКА

-50 г сухих груш, 3 столових ложки вівсяної крупи відварити у 0,5 л води. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Відвар пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Дітям пити по 50 мл.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.