Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ТАТАРСЬКЕ ЗІЛЛЯ

 

(Народна медицина)

Аїр (татарське зілля) в українців асоціюється з Трійцею. Його додають до троїцьких букетів, які освячують у церквах. Напередодні Зелених свят (у суботу) ним встеляють підлогу, подвір’я, прикрашають стіни хат (ззовні і всередині), ворота, плоти, криницю, господарські прибудови…

Татарське зілля заготовляють (косять, сушать і зберігають у стіжках на зиму) як пахучу підстилку для худоби. Вона замінить солому.

Ця рослина приживається тільки там, де є чисті води. У давнину казали: «Бачиш біля водойми татарське зілля – можна напувати коней». Так робили українські козаки, так робили і татари під час набігів на Україну. Чумаки напували волів, їдучи в Крим по сіль. Може й звідси його народна назва.

З досвіду тих же козаків, чумаків і татар:

-Щоб не боліли зуби, справно працював шлунок, жуйте корінь аїру. Вони завжди мали його у «похідних торбинках».

Аїр належить до цінних лікарських рослин, Добре, що ще не рідкісних!. Чудодійне зілля!..

У народній медицині відвар кореня аїру досить широко використовують при шлункових захворюваннях, печії, порушенні балансу шлункового соку, для підсилення статевої активності. Його можна застосовувати для полоскання горла під час застуди, ангіни, ротової порожнини у разі запалення ясен.

Відвар з кореня аїру здебільшого готують з розрахунку – 1 столова ложка подрібненої сировини на 200-250 мл води. Доводять до кипіння і кип’ятять на малому вогні протягом 15 хвилин. Потім відвар настоюють у посуді під кришкою впродовж 25-30 хвилин, час від часу помішуючи дерев’яною паличкою (варто брати вербову) для поліпшення екстракції. Перед вживанням проціджують. Однак слід пам’ятати, що для різних захворювань є свої норми дозування і вживання!

Печія:

-Засушений корінь аїру подрібнити на порошок. Під час загострення недуги вживати по четвертині чайної ложки і запивати теплою водою – 150-200 мл (не більше 3-4 разів на день).

Або:

-1 чайну ложку порошку кореня аїру залити окропом – 300 мл. Настояти 20 хвилин. Не проціджувати. Пити по 100 мл тричі на день за 15-20 хвилин до їди. Не передозовувати!

Неспілий «цвіт» аїру (його годі назвати цвітом, нагадує стержні салатового кольору, вриті насінням, але й насінням аїр не розмножується, а лише вегетативно) заготовляють, сушать і подрібнюють. У разі пониженої кислотності шлункового соку:

-1 чайну ложку сировини залити окропом – 200 мл. Не кип’ятити. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня цю порцію випити за 5-6 разів. Вживати тільки під час загострення недуги!

Так само готують і вживають відвар з кореня аїру. Кип’ятити на малому вогні 4-5 хвилин.

Болить голова?..

-Щойно заготовлені довгі листки аїру (краще брати молоді) подрібнити в залити оцтом, щоб рідина ледь покрила сировину. Через 15 хвилин подрібнені листки перекласти у серветки з марлі (але не відтискувати їх) і прикладати до скронь на 40-45 хвилин. Приймати процедуру 3-4 рази на день. На жаль, лікування належить до сезонних.

Аїр зміцнює імунну систему організму, покращує апетит:

-До чайної заварки додайте половину чайної ложки порошку кореня аїру.

Порошком кореня аїру посипають гнійні рани. Це пришвидшує процес їхнього загоєння.

Для зміцнення корінців волосся і як засіб проти лупи використовують засушену подрібнену суміш кореня аїру, бруньок тополі чорної і трави материнки у співвідношенні – 1:2:2:

 -4 столових ложки суміші залити теплою водою – 1 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Після звичайного миття голови волосся ополіскують відваром і не витирають. Процедуру приймати 2-3 рази на тиждень.

Застереження! Інколи відвари з аїру можуть негативно впливати на хворі нирки. Тоді проконсультуйтеся у лікаря!

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.