Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ОСІННІ ПОМИНАННЯ

 

 

Початок листопада знаменується поминанням померлих. Ці важливі християнські дійства відбуваються і 1 листопада - у Вселенський поминальний день, й у першу суботу перед святом Дмитра, яке відзначаємо 8 листопада. У народі їх називають «осінніми поминаннями дідів» (тобто усіх померлих родичів).

Ще напередодні прибирають могили, територію кладовища, щоб померлі «побачили, як їх пам'ятають і піклуються про них».

У поминальний день неодмінно йдуть до церкви на Богослужіння. Колись, зазвичай, до цього дня зумисне пекли три хлібини, або паляниці чи калачі. Один залишали удома для поминального обіду (вечері), два інші брали до храму. Один з них віддавали священику, як пожертву померлим, інший давали жебракові з проханням молитися за усопших.

Після Служби Божої та парастасу поспішали на цвинтар, де відбувалася загальна відправа за участю священика, а потім кожен окремо молився на гробах своїх родичів, друзів. Отець-парох підходив до кожної могили й окроплював її свяченою водою.

Удома поминали померлих за обіднім столом чи вечерею. Неодмінні страви - коливо та узвар. За столом розмовляли пошепки, так як на похороні біля тіла покійного. Трапеза також починалася і завершувалася молитвою. Посуд і рештки страв не прибирали аж до ранку, щоб уночі могли похарчуватися померлі. Вірили: вони неодмінно навідаються! Для них ще й залишали чистий рушник і полумисок з водою, аби ті вмилися з далекої дороги.

Доброю прикметою вважалося, коли у Переддмитрову суботу за спочилим у Бозі справляли дев'ять, сорок днів або роковини.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.