Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ПРОЛЕЖНІ...

Унаслідок важкої травми чи інших складних захворювань, людина може надовго залишатися прикутою до ліжка. В результаті з'являються пролежні - дошкульні, пекучі... Тоді:

- Насамперед під місця утворення пролежнів необхідно підкладати подушки з лляного полотна, наповнені насінням льону. Такі подушки 1-2 рази на тиждень (а то й частіше) потрібно міняти. Полотно ретельно прати, а насіння просушувати на сонці, на добре провітрюваному місці, біля газової плити, але не піддавати термічній обробці.

- Ділянки шкіри, уражені пролежнями, змащують оливковою олією (2-3 рази на день). Використовують для цього й інші рідинні ліки, мазі, в т.ч. власного приготування, про що - окрема розмова...

ДЛЯ РАН

Гнійні рани, або ті , що довго не заживають, кровоточать, опіки, пролежні особливо печуть. Уночі не дають спати. Враження, що до тіла приклали розпечене залізо. Позбутися неприємного відчуття і загоїти їх допоможуть народні засоби:

- Кілька разів на день, обов'язково на ніч змащувати рани свіжим соком меліси або м'яти. Перед тим уражені місця помити теплою (але не гарячою!) водою з господарським милом. Робити це дуже акуратно! На жаль, таке лікування належить до сезонних.

- Добре лікує рани біла лілія, яку вирощують на квітниках. Пелюстки рослини утрамбувати у банку (0,5 л) і залити «по вінця» олією. Посуд герметично закрити. Настояти у теплому, але темному місці 21 день. Там же зберігати. Акуратно наносити на уражені місця.

В'ЯЗКИЙ ЛЬОН

- 0,5 л (за об'ємом посудини) насіння льону (брати чисте, не протравлене добривами!) залити теплою водою - 2 л. Настояти у теплому місці 6-8 годин. Потім поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити на слабенькому вогні, помішуючи дерев'яною ложкою, допоки не залишаться дві третини води. Має утворитися в'язка рідина. Процідити. У теплій рідині змочувати клаптик лляного полотна і прикладати на 35-40 хвилин до місць пролежнів. Процедуру можна приймати 5-6 разів на день. Перед сном - обов'язково! Перед кожною процедурою помити уражені місця теплою водою з господарським милом.

ТАКОЖ ЕФЕКТИВНО!

Свіжий сік алое змішати з медом - 1:1. Настояти 2 дні. Змочену в утвореній «мазі» лляну тканину або марлю прикладають до місць пролежнів, гнійних ран. Процедуру можна приймати по 35-40 хвилин 3-4 рази на день. Але перед тим запитати поради у лікаря! У будь-якому випадку така мазь протипоказана хворим, у кого алергія на мед та інші продукти бджільництва!

ПОПРОСІТЬ ДОПОМОГИ У КОРОНАРІЇ ЗОЗУЛЯСТОЇ

Промивають рани, роблять компреси на місця пролежнів настоєм трави коронарії зозулястої, яка росте по краях боліт, на вологих луках, квіти рожеві, вихрясті:

- 40-50 г подрібненої сировини (щойно заготовлена або засушена рослина) запарити окропом - 1 л. Настояти 1 годину у герметично закритому посуді. Процідити. Ліки готові! Процедуру можна приймати кілька разів на день.

Рослину слід заготовляти під час цвітіння, і тільки у незабруднених місцях!

ЛІКУВАННЯ ДЕРЕВАМИ

Утворені пролежні змащують маззю із заготовленої сировини дуба і тополі чорної та вершкового масла. Спосіб приготування:

- 2 частини кори дуба (з молодих гілочок, стесаних під час сокоруху) і 1 частина бруньок тополі чорної (весь збір подрібнити) на 7 частин свіжого вершкового масла. Добре розмішати. Настояти у теплому місці 10-12 годин. Довести до кипіння на легенькому вогні. Але не кип'ятити! Теплим видавати через марлю, складену втроє-вчетверо, у скляну посудину, яку герметично закрити. Зберігати у холодному місці.

- Занурюють свіже листя берези в окріп на 7-10 хвилин. Теплим прикладають до ран.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.