Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ВВЕДЕННЯ — ПОЧАТОК ЗИМОВИХ СВЯТ

4 грудня — Введення у храм Пресвятої Богородиці. Цей день знаменує початок великих (за церковним календарем) зимових свят. А завершаться вони Собором Івана Хрестителя-Предтечі (20 січня).

Свято у народі називають Введінням. Насамперед, як зазначають етнографи, у введінських повір'ях досить виразно виступає початок нового господарського року. Від Введення до Благовіщення, застерігали, не можна чіпати, тривожити землю лопатою, бо вона відпочиває. Якщо порушити пересторогу, то земля відплатить неврожаєм.

Хто в цей день вранці прийде першим до хати, той буде першим «полазником» на новий господарський рік. За народними віруваннями, перший «полазник» приносить до хати щастя або невдачу. Якщо першим увійшов молодий гарний чоловік, та ще й з грішми, приніс якісь гостинці - добра ознака, бо всі будуть здорові, гроші поведуться.

Якщо першим до хати ввійшов старий кволий чоловік, та ще й бідний - навпаки, погана ознака. Стара жінка також принесе злидні, а то й смерть. У цей день негоже було комусь щось позичати.

У східних регіонах України серед дівчат тривалий час зберігався дивний і давній звичай - «святити воду під зорями». На ніч ставили глечик з водою просто неба. Були упевнені, що така вода може «привернути парубка»...

На Поділлі вранці на Введення молодиці обсипали корів маком, мастили маслом вим'я, щоб корови давали багато молока.

Деякі з народних прогностичних прикмет:

- Скільки на Введення води - стільки на Юрія трави.

- На Введення вода - у мисці молоко.

- Як Введення мостить мостки - так Микола (19 грудня) забиває гвіздки.

У різних місцевостях святкують це свято по-різному, але скрізь спостерігається єдина тенденція - «накликати» багатство та добробут на майбутній рік.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.