Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

КУЗЬМИНКИ

Святі чудотворці, брати-лікарі Косма і Даміан жили у другій половині III століття, неподалік Риму. Їх забив камінням лікар-язичник у 284 році. Вчинив це через заздрощі. В описі життя святих говориться, що «вони одержали від Бога дар зцілення і лікували всілякі хвороби, зцілювали всілякі недуги у людей». Плати за свої послуги не брали.

День пам'яті Святих Косми і Даміана (у народі - Кузьми і Дем'яна) відзначають двічі на рік: 14 липня та 14 листопада. Оскільки влітку селяни зайняті аграрними роботами, жнивами, косовицею, то урочисто вшановували їх насамперед восени. Свято так і назвали - Осінні Кузьма і Дем'ян.

Саме цього дня у деяких етнографічних регіонах України розпочиналися Кузьминки - хатні молодіжні вечорниці. Традиційна страва - смажені кури. Та й день вважався курячими іменинами, хоча птиця «йшла під ніж». Траплялося, що навіть запрошували священика, аби окропив свяченою водою курники. Дівчата ж закликали курячих опікунів (отих Кузьму і Дем'яна) до себе в гості.

На Кузьми і Дем'яна господарі влаштовували вечірки у зв'язку із закінченням сезону випасання худоби, під час яких частували пастухів і розраховувалися з ними за роботу. Батьки, у кого були діти шкільного віку, просили Кузьму і Дем'яна допомогти з наукою. Ковалі також вважали їх своїми патронами.

Кожен господар, а то й цілими сім'ями, вночі виходили в поле, щоб побачити, як Кузьма і Дем'ян кладуть сніг. Добре, якщо в цей день ще й вдарив мороз і скував сніг.

За прогностичними прикметами:

- Якщо ковалі Кузьма і Дем'ян закують дороги і річки - до весни не розкувати.

- Як вітер на Кузьми і Дем'яна, то буде дорога санна.

- Якщо погода похмура, на дорогах - болото, тоді до початку грудня морозів не буде.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.