Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

БІЛЬСЬКА КУЛЬТУРА

Одна з найдавніших культур, яка виявлена на теренах України і досліджена археологами — Більська. Вона датується кінцем VIII — початком III століття до н.е.

Назва походить від Більського городища у Полтавській області. Вони є найбільшим у Східній Європі - понад 4 тисячі гектарів. Розташоване на мисі між ріками Ворсклою і Східною Грунею. Мало розвинуту фортифікаційну систему із чотирма укріпленнями, рів та стіни дерев'яно-земляної  конструкції. Загалом довжина стін - майже 34 тисячі метрів.

Розкопані житла - наземні зруби і землянки, господарські приміщення, також залізоплавильні й бронзоливарні майстерні, кузні, святилище із глиняними жертовниками, залишки дерев'яного каркасу храму з колонами.

Знайдена велика кількість культових статуеток, господарчий реманент, плуги, ярма, амфори грецького походження.

Історики вважають, що Більське городище є древнім містом Гелоном, котре згадував Геродот, називаючи його видатним адміністративним, релігійним, культурним та господарчим центром.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.