Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЛАМАЙ ХЛІБ РУКАМИ

 

 

11 вересня - Усікновення Чесної Голови Святого пророка й хрестителя Господнього Івана Предтечі.

У церковному календарі його ім'я одне з найбільш згадуваних. Зокрема (подаємо не за послідовністю дат, а за подіями): 6 жовтня - Зачаття Івана Хрестителя; 7 липня - Різдво Івана Хрестителя-Предтечі; 20 січня - Собор Івана Хрестителя (на спомин про свято Водохреща, адже це він хрестив Ісуса Христа у річці Йордані); 11 вересня - Усікновення Голови Предтечі; 9 березня - Обретіння, або Віднайдення Голови Івана Хрестителя...

У народі цей день називають Головосіки. І це єдиний день за весь рік, коли не дозволяється їсти борщ. На Головосіки не можна брати до рук сокири, пилки, ножа, будь-яких гострих предметів. Заборонена праця на полі, на городі, у садку, взагалі будь-яка важка фізична праця без нанальної потреби (скажімо, догляд за домашніми тваринами, птицею...).

Особлива заборона стосується різання і споживання овочів, які нагадують голову (капусти, буряка, картоплі...). Кажуть: «Якщо на Головосіки зрізати головку капусти, то з неї може потекти кров». Навіть не їли риби, що дозволяється у часи посту чи інші строгі пісні дні. Натомість споживали крупи. А хліб ламали руками. Утім, церква навчає, що посту потрібно таки строго дотримуватися і святкувати день святий з молитвою у храмі, вдома. А хліб таки можна різати ножем, навіть на Усікновення. Усе інше - народні вигадки.

Прогностичні прикмети:

- На Головосіки полетіли журавлі - полетіла осінь; буде рання зима.

- Туман на Головосіки подарує повний кошик грибів.

- Якщо на Головосіки тнуть комарі - холод забариться.

- Спекотний день на Головосіки - осінь і далі буде погожою.

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.