Чорна редька (дрібно натерта й додана до салатів, сік з неї та ще й з медом) стрімко вбивають шкідливі бактерії. Виявляється, що з такою ж лікувальною, чи, навіть, профілактичною метою можна вживати й запечену чорну редьку:
- Коренеплід (вагою 75-100 г) запекти у духовці до готовності. Опісля очистити від лушпиння. Подрібнити. І... смачного!
* * *
Добре від застуди:
- Дрібно натерти хрін і чорну редьку (по 50 г). Перемішати. Не піддавати термічній обробці. Їсти по 1 чайній ложці 5-6 разів на день.
Застереження: протипоказано при захворюваннях шлунка, дванадцятипалої кишки, особливо виразкових.
ЗЦІЛЕННЯ ХВОРОБ ОЧЕЙ
Погіршення зору, катаракта (початкова стадія):
- 1 чайну ложку подрібненої трави очанки (свіжої або засушеної) залити окропом - 200 мл. Настояти 40 хвилин у закритому кришкою посуді. Процідити. Пити теплим по 50 мл чотири рази на день.
Можна готувати і холодний настій:
- 2 столові ложки подрібненої трави очанки звечора залити холодною джерельною водою - 300 мл. Настояти мінімум 7-8 годин. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 7-8 разів на день.
В обох випадках: курс лікування - 25-30 днів. Повторити через такий же період часу. Але протягом року пройти не більше 3-4 курсів. Організм звикає до ліків, і тоді вони діють менш ефективно, а то й втрачають лікувальний ефект.
КЛІЩ-ПАРАЗИТ
Якщо «атакував» кліщ, всотався у шкіру:
- 2 столові ложки ягід смородини (беруть свіжі або заморожені) залити теплою водою - 0,5 л. Потримати на малому вогні 10 хвилин (заморожені - 20 хвилин). Настояти 10 хвилин у закритому кришкою посуді. Не проціджувати. Потім у відварі змочити клаптик марлі (або вати) і накласти на ділянку шкіри, де «застряг» кліщ. Процедуру приймати протягом години, але через кожні 10 хвилин знову зволожувати марлю (вату).
Утім, це - лишень термінова й тимчасова нагальна самодопомога. Без лікаря - не обійтися!
СТАРШИМ
Той, хто вживає селеру, позбувається склерозу! Під час сезону частіше готуйте з неї салати.