Останні новини

ВІТАМІННА  ГОРОБИНА

 

 

Хоча наукова назва рослини – горобина звичайна, росте повсюди, однак, погодьтесь, вона таки надзвичайна. Принаймні, про це добре знають народні зцілителі, які давно вивчили лікувальні властивості деревця – його квітів і плодів, високо цінують їх.

Квіти горобини збирають на початку цвітіння рослини і сушать у добре провітрюваному місці. Зберігають у паперових пакетах.

Ягоди збирають після їх повного дозрівання – найчастіше у жовтні. Щоправда, через примхи погоди це може бути і в перші декаді листопада, або після перших листопадових морозів. Від цього лікувальної спроможності вони не втратять. Їх також сушать, але зберігають у скляному закритому посуді. Свіжими - в морозильних камерах. Звісно, свіжі ягоди – найцінніші!

Плоди горобини містять дубильні речовини, мінеральні солі, аскорбінову кислоту, вітаміни…

Дещо про «горобинове» лікування.

***

Сечогінний, проносний, протизапальний засіб при катарі верхніх дихальних шляхів:

-1 столову ложку засушених подрібнених квіток горобини залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

***

Аналогічний настій використовують для полоскання горла при ангіні.

***

Квіти горобини, як правило, ширше застосовують у суміші з іншими рослинами. Зокрема, при циститі, уритриті, складних захворюваннях дихальних шляхів знадобиться збір з квітів горобини, трав материнки, чебрецю, вересу, листків берези бородавчастої та алтеї лікарської. Беруть в однаковій кількості (у співвідношенні за вагою):

-4 столові ложки засушеного подрібненого збору звечора засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування – місяць. Повторити через два тижні. Протягом року – 5-6 курсів лікування.

***

Плоди горобини у поєднанні з плодами шипшини, глоду, коренями цикорію, кульбаби, верхівками цмину піскового, приймачками кукурудзи (в однаковому співвідношенні) застосовують при цукровому діабеті, гепатиті, дизентерії, нирковокам’яній та жовчнокам’яній хворобах, розладах кровообігу, серцевих недугах, подагрі. В усіх випадках захворювань приготування відвару і його вживання – однакове:

-4 столові ложки засушеної подрібненої суміші залити теплою водою – 1 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 4 години в емальованому посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл три-чотири рази на день за 30 хвилин до їди. Після 10-12 днів вживання робити перерву на 2-3 дні. Курс лікування – 6-7 місяців. Якщо необхідно, повторити його через 2 місяці.

***

-10-12 свіжих ягід горобини на день підсилять імунітет вашого організму. Або пити сік з ягід горобини по 1 чайній ложці двічі на день (вранці та ввечері за 25-30 хвилин до їди.

Таке дозування «горобинових» ліків – тільки для дорослих. Дітям, віком від 5-6 років, зменшувати дозу втричі, старшим – удвічі. На жаль, саме лікування належить до сезонних.

***

Авітаміноз:

-Подрібнити і змішати засушені ягоди горобини і шипшини (2:1). 1 столову ложку суміші залити окропом – 200 мл. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Можна скористатися термосом. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 25-30 хвилин до їди. Курс лікування – місяць. Повторити, якщо необхідно, через місяць.

***

Горобинова настоянка покращить травлення:

-100 г свіжих ягід горобини залити горілкою – 0,5 л. Посуд герметично закрити. Настояти 21 день у темному, але теплому місці. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день за 10 хвилин до їди. Не зловживати!

***

Відчуваєте гіркоту у роті?..

-Достатньо впродовж 10 хвилин пожувати 5-6 свіжих або заморожених (але не холодних, безпосередньо взятих з морозильної камери) ягід горобини. Ковтати не обов’язково.

**

Міцний узвар із засушених ягід горобини (4-5 столових ложок ягід на 1 л води) – добрий жаропонижаючий засіб. Для смаку та ефективнішої дії можна додати меду (бажано липового) або цукру.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.