Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ВВЕДЕНСЬКІ МОРОЗИ

 

 4 грудня — велике церковне свято Введення у Храм Пресвятої Богородиці, Діви Марії.

За народним календарем - Третя Пречиста. Ще одна народна назва свята - Видення. Вона пішла від того, що люди вірили: в цей день Господь Бог відпускає з того світу праведні душі, щоб вони могли побачити (видіти) своє тіло.

Жінки опівночі перед Введенням вдавалися до всіляких ворожінь, наприклад, «прясти» коноплі-самосійки. Знявши з себе одяг, господиня сідала на порозі, обсипала себе насінням коноплі чи льону і тихесенько, щоб ніхто не почув, примовляла різні приповідки-замовляння, загадувала бажання. Потім покривала голову «лялькою», зробленою з клоччя. Особливо були впевнені у тому, що таке магічне дійство допоможе їм при виготовленні прядива, полотна з коноплі чи льону, зрештою, вся робота піде гладко.

У цей день заборонялася будь-яка важка фізична праця, окрім догляду за домашніми тваринами, птицею. Навіть страви на Введення готували за день перед святом. Залишалося тільки розігріти їх і подати до столу. Хто порушить табу, у того не вродять коноплі та льон.

Народні прикмети:

- Введенські морози ще зими не роблять.

- Якщо Введення мостить мости, та й до того були міцні морози, то Микола (19 грудня) забиватиме гвіздки. Гостра й люта зима буде.

- Скільки на Введення води - стільки на Юрія (6 травня) буде трави.

- Як на Введення є вода, то буде в мисці молоко.

- Третя Пречиста снігом покриває.

- Третя Пречиста одягає землю в білу шубу (білою ковдрою накриває).

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.