Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ДЕВ'ЯТЬ СИЛ ОМАНУ

 

 

Згадав рядки з вірша Михайла Стельмаха:

«Ти б, може, з дев'ятисилом

По чарці, жінко, налила?»

Взагалі-то оман (народна назва - дев'ятисил) чоловіки використовували від імпотенції:

- 50 г подрпібненого кореня рослини (заготовляють восени) залити горілкою - 0,5 л. Настояти 21 день у темному, але теплому місці. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 5-6 разів на день. Не більше і не частіше!

Хоч настоянка оману знімає втому, додає бадьорості (як кава), але зловживати нею не варто!

НЕ ДЛЯ ДІТЕЙ!

Смачним гарбузовим насінням не можна надмірно захоплюватися хлопчикам. Так, воно корисне для виведення глистів, однак шкідливо впливає на статеве дозрівання. Тому, батьки, будьте обачними, коли даєте дитині такого гостинця!

До речі, дорослим чоловікам гарбузове насіння протипоказане при імпотенції.

«ПОГАСИТИ» ПЕЧІЮ

Насіння соняшника чи гарбуза може у декого спричинити печію. Тоді пийте чай з меліси або м'яти. Шкідливо «гасити» печію содою. Вона подразнює шлунок і «гасить» печію лише на короткий час.

ПИЙТЕ «РОПУ»!

Сік квашеної капусти (у народі інколи називають його «ропа») допоможе позбутися головного болю. Денна норма - хоча б 200-300 мл. Але бажано пити під час загострення недуги.

ЗАПІЗНІЛА КОНЮШИНА

Трапляється, що й пізньої осені цвіте конюшина. Спостерігав таке диво навіть у другій половині листопада. І її цвіт доцільно заготовляти для лікування хворої печінки. Але брати тільки фіолетові або рожеві квіти-голівки:

- 1 столову ложку засушеного подрібненого цвіту засипати у термос і залити окропом - 300 мл. Настояти 2 години. Процідити. Протягом дня випити за 4-5 разів.

Звісно, літній конюшиновий збір - корисніший...

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.