Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПРАВИЛЬНО ЗАГОТОВИТИ КОРІННЯ РОСЛИН

(З досвіду народних зцілителів)

Як правило восени знахарі збирають коріння і кореневища лікарських рослин. Адже вже припиняється рух соків, починає жовтіти або в'янути наземна частина рослин, і саме тоді, за тисячолітніми спостереженнями народних зцілителів, корінь набуває найбільшої цілющої сили. Із соків землі він увібрав все, що міг увібрати. Звісно, мова не про всіх представників зеленого світу, бо деяку сировину годиться заготовляти весною або влітку.

А от у вересні-жовтні, наприклад, збирають корені аїру, синюхи блакитної, алтеї лікарської, валеріани, бузини трав'янистої, вовчуга звичайного, дудника лісового, дягелю лікарського... Є кілька правил заготівлі, яких строго дотримуються народні зцілителі, щоб і користь людям принести, і природі не нашкодити, залишити цілюще зілля для потомків.

Корінь і кореневища в більшості випадків не можна виривати, оскільки найбільша і найцінніша частина при такій «технології» заготівлі обривається і залишається в землі. Сама рослина знищується, і вже більше нікого не вилікує. А якщо це ще й рідкісна рослина?!.

Дуже незручно викопувати корінь ножем. Тож, ідучи на таке «полювання», слід брати садову або саперну лопату, яка складається і є компактною.

Викопуючи корінь або кореневище лікарської рослини, потрібно гостру металеву частину лопати на відстані 12-15 см від стебла під невеликим кутом до поверхні грунту. Потім грунт «розхитати» з різних сторін лопатою, щоб розширити розріз, підкопати, аби одним рухом витягти на поверхню цілу грудку разом з коренем чи кореневищем.

Спочатку сировину обтрушують від землі, відрізають ножем надземну частину, а потім промивають у проточній воді до повного очищення від бруду. Промите коріння відразу розкладають на чистій траві й ледь підсушують. Потім очищають від залишків стебел, дрібних корінців, ушкоджених і згнилих частин, переносять у кошику до місця сушіння. Сушити потрібно на добре провітрюваному місці, але не на сонці.

Корінь і кореневища лікарських рослин в жодному разі не можна мити гарячою водою, адже при цьому вимиваються цінні для здоров'я речовини. Також не можна мити заготовлену сировину, яка містить слиз.

Трапляється, що при заготівлі підземних частин знищується вся рослина. Тож не збирайте надміру, залишіть на наступний рік і ще для когось!

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.