Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

НА ВЕСЬ ДЕНЬ

 

 

Для стимулу роботи печінки вранці натщесерце замість склянки (200 мл) теплої води можна випити склянку злегка підігрітого березового соку. Це на весь день додасть печінці наснаги. Пити малими ковтками!

ПРОМИВАТИ СИРОВАТКОЮ І МИЛОМ

Гнійні рани доцільно промивати свіжою теплою сироваткою з господарським милом. Через 30-45 хвилин ще раз промити теплою водою. Процедуру приймати тричі на день.

ПОЛІКУЄМО ЛАРИНГІТ

-1 чайну ложку подрібненого кореневища лепехи й 1 чайну ложку подрібнених квітів ромашки (беруть тільки засушений збір) залити окропом – 300 мл. Кип’ятити 10 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Теплим настоєм полоскати горло чотири рази на день.

ВІДСІЧ ДАСТЬ МОРКВА

При анемії потрібно щодня з’їдати 100 г дрібно тертої моркви. Приправа – 1 столова ложка сметани, або 1 десертна ложка олії. Цукор не додавати, особливо тим, у кого виявлено цукровий діабет.

ПОРОШОК З РЯСКИ

До рослин, які мають сечогінні властивості, належить ряска. Заготовляти слід тільки у чистих водоймах і кілька разів ретельно промити через ситце):

-.Засушену ряску перетирають на порошок і змішують з медом – 3:1. Вживають по половині чайної ложки чотири рази на день за 20 хвилин до їди. Відразу запивають теплою водою – 100-150 мл. Курс лікування – місяць. Повторити через місяць.

В Україні є кілька видів ряски, але їхня лікувальна дія майже однакова.

НАСІННЯ ПОДОРОЖНИКА

Щоб підвищити кислотність шлункового соку:

-1 чайну ложку засушеного насіння подорожника залити окропом – 200 мл. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги.

«ДИКЕ МИЛО»

Мильнянка (народна назва  – дике мило) належить до отруйних рослин. Але, якщо обачно, то її можна успішно використовувати при хворобах селезінки:

-1 десертну ложку засушеної подрібненої мильнянки й 1 столову ложку подрібненої зеленої кори верби залити окропом – 800 мл. Варити 15 хвилин на малому вогні. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Випити протягом дня за 5-6 разів у перервах між вживанням їжі. Курс лікування – 14 днів. Повторити через 30-35 днів. Протягом року – 4-5 курсів лікування. Не більше! Консультація у лікаря – вкрай необхідна!

КИЛИМОК З ОЧЕРЕТУ

До давніх народних ремесел українців належить і плетіння килимків з очерету. Їх не тільки клали на підлогу. Вони мали й інше доволі прагматичне використання. Такими ручними виробами стелили ліжко хворому на радикуліт. Поверх застеляли тонкою лляною тканиною. Спати на килимку з очерету не вельми зручно, але допомагає у лікуванні.

Для дотримання гігієни: 1-2 рази на тиждень килимок змочували в окропі, лляну тканину ретельно прали і просушували у добре провітрюваному місці.

ХОДИТИ З КРОПИВОЮ

- Затерпають ноги, хапає «корч»… Тоді:

- У взуття кладуть свіжі листки кропиви дводомної, одягають товсті шкарпетки, взуваються і так ходять протягом дня.  Листки кропиви слід міняти 3-4 рази на день. На жаль, лікування належить до сезонних.

МЕДОВУХА ДЛЯ ВУХА

Якщо запалення вуха:

-1 чайну ложку меду розчинити у 50 мл горілки. Закапувати у вухо по 3-4 краплі тричі на день.

-3-4 рази на день промивати вухо теплою водо.

- Носити у вусі ватний тампон. Змінювати його 5-6 разів на день.

- Добре, коли вдається перебувати у теплому приміщенні.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.