Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

АГАФІЯ РЕВІЗУЄ ГОРОДИНУ

 

5 лютого вшановують святу мученицю Агафію. З церковних джерел відомо, що праведна дівиця-християнка жила на Сицилії. Загинула мученицькою смертю за часів правління римського імператора Декія (ІІІ століття).

Колись у цей день господарі перевіряли запаси городини – картоплі, моркви, червоного буряка, ріпи, редьки, цибулі, часнику, капусти, чи  належно вони збереглися у льохах, кіпцях, у коморах, клунях, чи не псуються. Гнилу, зіпсуту городину викидали. І тоді споживання овочів потрібно було чітко розподілити так, щоб їх вистачило до наступного врожаю, принаймні, до появи молодої городини. Слід врахувати і те, що частину припасів залишали для розсади, а дрібними коренеплодами господарі годували домашніх тварин, зокрема, свиней. Якщо була нестача кормів, то свиней доводилося колоти раніше звичного, коли вони ще не набрали відповідної ваги. Але тоді і м'яса було менше на столі. Отож, селянину завжди вистачало клопотів!

Народні прикмети:

- Якщо на Агафії (Гапки) мокро – буде псуватися городина, гнитиме. Також погано, коли кілька днів, а то й тижнів, поспіль тримається міцний мороз, адже тоді овочі можуть замерзнути. Але  льохи, кіпці вправний господар завжди вчасно утеплить.

- На Агафії помірно погода – буде хорошим травень.

- Якщо на Агафії зима люта – весна рано у двері не постукається, пізно в гості прийде.

- Гапка любить санки…

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.