Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

НОВОРІЧНІ ПРОГНОЗИ

 

 

Тепер, у зв’язку з впровадженням оновленого церковного календаря, змінилися й іменинники першого дня року нового. Отож, 1 січня у храмах поминають святих достойників  - Василину, Федота, Петра, Григорія, Ємілію. Та, насамперед, вшановують Отця Церкви Святого Василія Великого.

Незмінним залишається народний календар українців, який тісно пов'язаний з аграрними та іншими сільськогосподарськими роботами, прогнозуванням майбутнього врожаю.

Народні прикмети:

-На Новий рік багато снігу і він довго тане – буде багато хліба.

-Новорічні снігові намети – буде багато трави, сіна на зиму.

-На Новий рік відлига, видно чорну землю – на добрий врожай не сподівайся.

-Висять довгі бурульки – у вулики вдосталь накапає меду.

-На Новий рік сніг і морози – готуй до літа вози.

-У Новорічну ніч багато зір на небі – будуть гриби та горіхи.

-Пухкий іній на садових деревах – вродять яблука.

-На Новий рік буревії – жито і пшениця перед жнивами ляжуть на землю.

-Новорічні завірюхи – влітку незжате колосся сплететься у вінки.

Спостерігали за погодою, її змінами, станом рослин, поведінкою тварин і птахів,  запитально жартували: «Що приволік Новий рік?!.». Та що б він там не приволік, залишалися оптимістами, бажали собі і ближньому тільки гараздів!

За народними віруваннями, щасливі і добропорядні ті люди, хто народився у перший день року, адже вони не вкрали у нього жодного дня! А народна мудрість говорить: «Дякуй Богу за кожний прожитий день!».

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.