Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

РЕМЕСЛО – ЗОЛОТО!

 

За оновленим церковним календарем, 18 листопада вшановують святих Романа, Платона, Ганну, Наталію, Григорія, Галактіона.

Народні прикмети:

-Якщо цього дня господар їде на возі, а не на санях (дороги не вкрилися снігом, нема морозу) – весна буде ранньою.

-Мороз обіцяє холодний початок весни.

-Рання зима, а пізня весна – літо негоже.

-Без доброї зими не буде доброго літа.

-Сніг вчасно ляже – земля не приляже (буде добре родити).

Тієї пори, як тільки завершили польові роботи, майстри-ремісники (шевці, кравці, теслі, ковалі…) починали набирати учнів, аби вони опановували ремесло. Батькам дійте доводилося платити майстрам за навчання. Виняток становили діти-сироти, або родичі майстрів, їхні хрещеники. У доброго (ідеться про чуйність) майстра діти-сироти ще й отримували харчі. Процес навчання, вдосконалення міг бути тривалим, сягати навіть кількох років (сезонів), що залежало від складнощі ремесла. Згодом найкращі учні ставали помічниками майстра (якщо у нього була така потреба). Отримували за це відповідну плату. І вже опісля започатковували і розвивали власну справу. Недарма кажуть: «Ремесло – це золото, а лінощі і неуцтво – злидні».

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.