Останні новини

У КОНТЕКСТІ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

 

 

Пікула Б.І., Іванкевич В.М. Село Яструбичі у Визвольних змаганнях ХХ ст. – Червоноград: ТзОВ «Червоноградська міська друкарня», 2023. – 386 с.

***

Насамперед, кілька слів про авторів. Вони – ровесники. Обидва народилися 1946 року у с. Яструбичі Радехівського району Львівської області. Зростали і виховувалися у національно-патріотичних родинах, для яких Бог і Україна – понад усе. Отож, репресивна машина московітів не оминула і їхніх доль. У кожного по-своєму стелилися життєві дороги,але ніколи не згасала, а тільки міцніла любов до України; вони залишалися єдиними в прагненні зберегти для нащадків пам'ять про героїчне минуле рідного народу, краян, односельців, навіть, якщо воно почасти було трагічним.

Богдан Іванович Пікула тривалий час очолював Червоноградську міську організацію «Меморіалу». 2009 року у співавторстві з Володимиром Сироїдом видав книгу «Село Яструбичі: історико-краєзнавичй нарис». Вона, наче стала прелюдіє до майбутньої пошукової праці.

Володимир Михайлович Іванкевич є автором численних публікацій у періодиці на теми історичного краєзнавства.

Рецензована нами книга «Село Яструбичі у Визвольних змаганнях ХХ ст.» аж ніяк не зводиться до вузької концепції – розповісти про маловідомі для широкого загалу (втім, навіть для науковців-істориків) події, які відбувалися у Яструбичах, навколишніх містах і селах Радехівщини, у Прибузькому краї, про людські долі. Зрештою, і це важливо! Весь зібраний і упорядкований матеріал розглядається у контексті історії всієї України. (Свідчить цьому і довжелезний список використаної літератури, першоджерел, узятих навіть з архівних фондів спецслужб). Бо таких подій, самовідданих, свідомих борців за Волю України було вдосталь і повсюдно, ні, не тільки на Західній Україні. Наші патріоти не боялися йти в запеклий бій з переважаючими силами ворога-супостата. І як тут не провести аналогію з нашим сьогоденням, з нашими самовідданими захисниками і захисницями?!.

Про зміст книги і важливість досліджень промовисто свідчать уже самі назви розділів і підрозділів – «ЗУНР і українсько-польська війна», «Яструбичі в міжвоєнний період», «Яструбичі в боротьбі проти окупантів», «За матеріалами архівних документів СБУ у Львівській області»… Тут подано біографічні довідки, спогади про 120 українських Героїв-борців. (Так, і вони були творцями історії! Їхя самопожертва не стала марною!). Зібрати їх, систематизувати, звірити – це вже є колосальною працею! Інколи такими дослідженнями займається ціла наукова установа, принаймні, спеціалізована кафедра.

В авторській передмові читаємо: «З кожним роком все далі і далі ми віддаляємося від тих подій, які називаємо «Визвольними змаганнями» українського народу у боротьбі за Свободу і Незалежність своєї держави, що мали місце в ХХ столітті. Це і героїчна боротьба Української Галицької Армії (УГА) в 1918-20 роках, це і підпільна розбудова Української Військової Організації (УВО) і її наступниці Організації Українських Націоналістів (ОУН), їх потужна просвіта і спротив польській експансії, це і героїчна, майже 10-літня боротьба Української Повстаночої Армії (УПА) під час Другої світової війни і після її закінчення». Саме ці періоди охоплює книга Богдана Пікули і Володимира Іванкевича. У ній використано багато фотоілюстрацій, в т.ч. зі старий сімейних альбомів.

Достеменно знаю, що, на жаль, не всі підготовлені  авторами тексти вдалося подати до друку. Доводилося, як зазвичай, зважати на обсяг книги і фінансові спроможності. Але й за це спасибі спонсорам Марії Проців (Гапчин) і Любомиру Леськіву. Без їхньої безкорисливої підтримки ця праця не прийшла б до читача.

Певен (чого і щиро бажаю!), що ще буде перевидання книги з доповненнями. А, можливо, вона перетвориться на двотомник!..

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.