Останні новини

МОКРИНА ЗАМОЧИТЬ,

 

а Ілля доточить…

1та 2 серпня, відповідно, вшановують Святу Мокрину (Макрину) і Святого пророка Іллю. У народному календарі українців цих два дні тісно взаємопов’язані. За ними спостерігали за погодою і казали: «Якщо на Мокрини дощ, то негода встановиться на сорок днів». Отож, «Мокрина замочить, а Ілля доточить».

На півдні і в деяких центральних регіонах України цієї пори подекуди вже завершували жнива. Дожинаючи ниву, господиня залишала оберемок незжатого колосся, переплітала його перевеслом і прикрашала польовими квітами. У середині оберемка облаштовувала імпровізоване гніздечко для перепілки чи куріпки. У нього клала скибку хліба, посипаного сіллю, ставила кухлик з водою, щоб і «пташка оселилася», і «хліба наступного року було вдосталь». Такий витвір флористики ще називали «Спасова борода», «Спасові на бороду», або «Іллі на бороду». Недоторканим він залишався аж до оранки.

Народні прикмети:

-Грім з дощем на Іллю – на сльотаву погоду.

-Небо на Іллю безхмарне – хліб не вродить.

-На Іллю не буде волоття – не буде в млині молоття.

-Літо на Іллі до обіду, а після обіду вже осінь.

-Мужик до Іллі купається, а після Іллі з рікою прощається (вода у річка та озерах стає холодною).

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.