Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ПУХІВКА З БОЛІТ

 

 

У заболочених хвойних містах (рідше у змішаних) росте пухівка піхвова. Її листки у народній медицині застосовуються як глистогінний засіб:

-1 столову ложку засушених подрібнених листків залити окропом – 400 мл. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди. (ця доза – для дорослих; дітям давати наполовину менше). Курс лікування – 12-14 днів. Повторити, якщо необхідно, через 10-12 днів. Водночас можна приймати й інші глистогінні засоби.

***

Настоєм пухівки піхвової аналогічно лікують проноси.

ЯЧМІННА КАВА ВЛАСНОРУЧ

Як приготувати ячмінну каву, чи то ячмінний напій власноруч?..

-Зерна ячменю підсмажити на чистій сковорідці. Потім перемолоти у кавомолці на порошок. Приготування з розрахунку: 1 чайна ложка ячмінного порошку на 200 мл води або молока. Заварювати як звичайну каву. Можна додати цукру. Смачно і корисно! Серцю не зашкодить!

РАЙ-ДЕРЕВО

Ботанічна назва рослини – скумпія звичайна. Народна назва – рай-дерево. Її засушені подрібнені листки та кору використовують для полоскання горла і порожнини рота при хронічних катарах. Настій готують з розрахунку:

-1 чайна ложка збору на 200 мл окропу. Кип’ятять 3-4 хвилини на малому вогні. Настоюють у посуді під кришкою до літеплої температури. Перед полосканням проціджують. Процедуру приймати 3-4 рази на день.

ЦЕ – НЕ СМІТТЯ!

Порада гіпертонікам:

-100 г гречаної полови залити окропом – 2,5 л. Кип’ятити 3-4 хвилини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Теплий настій пити замість чаю.

КОСТЯНИЦЯ-РЯТІВНИЦЯ

На допомогу жінкам при маткових кровотечах прийде костяниця – цінна лікарська рослина. Її плід – кістянка, складена з 1-6 червоних соковитих плодиків-ягідок. У разі загострення недуги:

-Вживають свіжі або заморожені плоди. Денну норму споживання встановлюють індивідуально, але не менше 150 г. Із засушених плодів готують «густий» узвар: 150 г плодів на 2 л води.

Принагідно, костяниця корисна і при авітамінозі.

ЗАЙВА ВАГА

Тим, хто бажає схуднути, варто пити свіжий сік капусти:

-У перший тиждень по 50 мл двічі на день за 20 хвилин до вживання їжі; у другий  - по 50 мл тричі на день; у третій і четвертий – по 50 мл чотири рази на день. При цьому строго дотримуватися дієти, споживати виключно пісні страви і то в мінімальній кількості.

ДОЛАЄ ГРИП

До овочів, які допоможуть подолати застуду, грип, належить… морква:

-Денна норма споживання – хоча б 100-150 г. Доцільніше буде, коли коренеплід дрібно натерти і додати 1-2 чайні ложки цукру або меду.

ПЕРЕРВАНИЙ СОН

Трапляється, що вночі людина кілька разів поспіль прокидається від сну. І з кожним разом все важче і важче знову заснути. Нічого не болить, жодних стресів, негативних емоцій, переживань не було… Але якість причини цьому є… У будь-якому разі:

-На ніч перед сном на 1 чайну ложку меду накапати 12-15 крапель настоянки валеріани і з’їсти. Через 20 хвилин випити горнятко (200 мл) гарячого чаю. Сон покращиться!

ВІДВАР З ДРОКУ

При зниженому тиску крові п’ють відвар з молодої кори і засушеного листя дроку красильного (заготовляють – 1:1):

-1 столову ложку подрібненого збору залити теплою водою – 0,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити 3-4 хвилини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Можна додати 1-2 чайні ложки меду. Цю порцію випити протягом дня за три рази.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА КВАСЕНИЦЮ!

Свіжий сік з листків квасениці звичайної вживають як сечогінний засіб:

-Пити по 25-40 мл (залежно від ваги тіла) чотири рази на день за 25 хвилин до вживання їжі. На жаль, сік не консервують.

-Замість соку можна їсти свіжі листки рослини. Або додавати їх до салатів. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.

Лікування належить до сезонних.

ЛОХИНА – УСІМ!

Свіжі або заморожені ягоди лохини вживають при дизентерії та погіршенні обміну речовин. Денна норма для дорослого – хоча б 15-200 г. Лохина також посприяє вивести глисти.

Хворому серцю допоможе чай з листя лохини:

1 чайна ложка засушеного подрібненого листя на 200 мл окропу. Настояти 15-20 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Протягом дня випити 2-3 таких порції.

ПІД ЗЕЛЕНОЮ ПАРАСОЛЬКОЮ

Очищає кров, сприяє сечовиділенню, лікує нирки свіжа зелена парасолька кропу з недостиглим насінням:

-1 столову ложку (у разі загострення недуги – 2 столові ложки) подрібненої сировини залити теплою водою – 400 мл. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до вживання їжі. На жаль, лікування належить до сезонних.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.