Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ДЕКОРАТИВНА І ПОМІЧНА

 

 

Кущі мучниці звичайної (народна назва – ведмежа ягода) можна зустріти у лісі. Але її часто вирощують і у садах, як декоративну рослину. Народні зцілителі цінують насамперед листки мучниці, відварами яких лікують захворювання сечового міхура, зокрема, запалення:

-1 столову ложку подрібнених листків (однаково беруть свіжі і засушені) залити теплою водою – 0,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити 3-4 хвилини. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 3-4 рази. Курс лікування – до повного одужання.

ГАСТРИТ

-1 чайну ложку подрібненого полину (однаково беруть свіжий або засушений) залити окропом – 0,5 л. Настояти 10-15 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 2 чайні ложки чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

Замість полину можна використати подорожник або деревій.

До речі, при гастриті їжа та напої повинні бути не надто холодні і не надто гарячі.

ПОДАЛІ ВІД БОЛИГОЛОВУ

Аби позбутися головного болю, дехто намарно вживає спиртові настоянки з кореня болиголову, або чаї з наземної частини рослини. Такі «ліки» потайки дають залежним від алкоголю, пробують лікувати онкологію. При цьому посилаються на «авторитетні» джерела, мовляв, десь хтось колись таке радив. Радити таке могли тільки шарлатани. Ця рослина містить сильнодіючі отруйні речовини. Навіть мінімальна доза вживання настоянки чи чаю з болиголову може призвести до непоправних наслідків. Отож, не займайтеся самолікуванням!

А ось аптечні ліки, у яких містяться речовини, взяті з болиголову, вживати можна, але тільки за порадою лікаря та згідно фармацевтичної інструкції.

ОЧИЩАЄ АЛИЧА

Завдяки наявності пеактинів алича здатна виводити з організму чимало шкідливих речовин, головне – радіонукліди й важкі метали. В окремих випадках плоди аличі діють як проносне. Їжте стільки, скільки смакує!..

Однак солодка алича протипоказана (принаймні, її надмірне споживання) хворим на цукровий діабет!

СЛИВОВИЙ УЗВАР

Для покращення травлення і «скріплення» шлунка корисно пити міцний узвар із засушених слив. Готують з розрахунку: 100 г слив на 1,5 л води.

СІЛЬНИЧКА – ЗАЙВА

У кого підвищений артеріальний тиск, той змушений прибрати зі стола сільничку. Надмірне вживання солі тільки посилює недугу.

ПІСЛЯ ІНФАРКТУ

-1 столову ложку подрібненого кореня пастернаку засипати у термос і залити окропом – 200 мл. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 4-5 разів на день у перервах між вживанням їжі.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.