Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

СЕРПНЕВА ЯГОДА ОЖИНА

 

 

Драпаки, веприна, кабаняча (свиняча) ягода… Ще так називають у народі ожину. Хоча, на мою думку, таких зневажливих епітетів вона аж ніяк не заслуговує. Зовсім по-іншому звучить – серпнева ягода. Адже цей кущ лікує людей і ягодами, і листям, і корінням, і молодими галузками…

Ожина сиза поширена по всій Україні, особливо у північних регіонах. Росте здебільшого у мішаних і листяних лісах, на галявинах. Але зустрінеш її і на луках, на полях вздовж ровів, навіть при дорозі. Господарі вирощують кущі ожини у садах, на присадибних чи дачних ділянках. Проте запримітив, що на луках та у полях ожинові плоди дрібніші, не такі солодкі.

Ягоди ожини найкраще збирати наприкінці липня – у серпні. Їх консервують з цукром у співвідношенні – 1:2.

Свіжі ягоди багаті на вітаміни, сприяють покращенню зору, підсилюють імунітет людського організму. (Скористайтеся сезоном!).

Листки ожини у народній медицині здавна застосовують як вітамінний, загальнозміцнювальний та в’яжучий засоби. Відварами з них лікують запалення дихальних шляхів, порушення функцій стравоходу, неврози, печію…

Листя ожини часто використовують у суміші з іншими рослинами.

***

Розширення вен:

-1 столову ложку щойно заготовленого, подрібненого коріння ожини (краще брати молоді корінці) залити окропом -0,5 л. Варити 10 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Процес лікування може бути тривалим.

***

Захворювання нирок:

-Взяти в однаковій кількості листя ожини, липовий цвіт, квіти ромашки. 1 столову ложку подрібненого збору (свіжого або засушеного) залити окропом – 200 мл. Настояти 15 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Випити на ніч.

***

Для покращення сечовиділення (затримка сечі) п’ють настій із самого листя ожини:

-1 столову ложку подрібненого листя ожини (щойно заготовленого або засушеного) залити окропом – 200 мл. Настояти 15 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити 2-3 таких порції. Але не пийте на ніч перед сном!..

Якщо до листя ожини додати «дрібку» насіння петрушки, то це тільки покращить процес сечовиділення.

***

Чай від застуди:

-Взяти в однаковій кількості засушене подрібнене листя ожини, малини, смородини, порічок, калини. 1 десертну ложку збору залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Протягом дня випити три таких порції. Можна додавати меду.

***

Аналогічно готують відвар для зміцнення імунітету. Тільки беруть молоді галузки названих кущів. Подрібнений збір варити 7-8 хвилин. Використовують 2 столові ложки сировини на 600 мл окропу.

***

Тонізуючу дію має суміш листків ожини сизої, суниці лісової, дикорослої малини у співвідношенні – 1:2:2:

-2 столові ложки збору залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за три рази.

***

Атонія кишківника:

-Взяти в однаковій кількості листя ожини й траву чебрецю. 2 столові ложки засушеного подрібненого збору засипати у термос і залити окропом – 0,5 л. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за чотири рази.

***

Узвар із засушених ягід ожини (100 г ягід на 2 л води) вживають від просонів. Денна норма споживання встановлюється індивідуально.

***

При малокрів’ї дітям варто пити ожиновий сік.

***

Домашнє ожинове вино підвищує в крові рівень гемоглобіну. Але пити помірно:

-По 50 мл тричі на день за 15-20 хвилин до їди. Такі «ліки» тільки для дорослих!

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.