Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

КЛЮЧІ ВІД ИРІЮ

 

Уже всі птахи повернулися з вирію. Весело щебечуть ластівки, звечора і до світанку дзвінко й невгамовно співають соловейки… А дехто з пернатих сидить у гнізді в очікуванні, що ось-ость вилупляться пташенята. Останньою прилітає зозуля. Коли вперше весною зачуєш її голос, то, вважай, різких похолодань не буде.

Побутує легенда, що зозуля має ключі від Ирію (Вирію, Буян-Острова), де зимують птахи. Тому вона першою з пернатих (ще влітку) відлітає до райського місця, відмикає золотими ключами ворота й очікує прильоту інших птахів. А потім, весною, коли всі птахи повернулися на рідну землю, замикає ворота і летить за ними.

Хоч і славиться ця птаха у різдвяній щедрівці «Ой сивая та і зозуленька…», але, загалом, вона зазнала недоброї слави серед людей. Злою мачухою, пройдисвітом, безбожницею, гульвісою, покидьком її називають. Та, водночас, зачаровуються голосом зозулі, зваблює він… Насправді ж, кує самець, а не самичка, і тим кличе до себе «половинку».

Недолюблюють зозулю і дрібні птахи. Адже підкидає свої яйця у чужі гнізда, бо свого не в’є і пташенят не висиджує. Це за неї роблять інші батьки-птахи, та ще й позбуваються своїх малят. Бо коли пташеня зозулі підростає, то неодмінно викидає крихітних названих братів і сестер, щоб більше корму йому перепало.

У народі кажуть:

Коли вперше весною почув голос зозулі, то порахуй, скільки разів вона прокувала – стільки років проживеш.

Кує зозуля – дзеленькай копійчинами, які маєш у кишені, бо тоді в достатку будеш.

Зозуля кує, та грошей не дає…

Хитра (підступна), як зозуля…

Таку правду сказав, як зозуля накувала.

Зозуля кувала, правди не сказала. (Не всю правду передала).

Полетіли, як зозулині діти. (Забути про батьків, нехтувати своїм родом, зневажати Батьківщину…).

Зозуля собі гнізда не мостить.

Зозуля довго кує, бо гнізда собі не в’є.

Господарські прикмети:

Зозуля довго кує – на теплу погоду.

Зозуля закувала – пора сіяти льон.

Дбайливі господарі ніколи не проганяли зі свого саду зозулю. Вона належить до тих небагатьох птахів, які ненаситно поїдають гусінь (зокрема мохнату). А та завдає добрячої шкоди плодовим деревам…

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.