Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПІДБІЛ – ДЛЯ ДОБРИХ ДІЛ!

 

Уже ранньою весною, навіть, коли місцями ще лежить сніг, а вночі може вдарити мороз, зацвітає підбіл (мати-й-мачуха). Уся рослина (разом з корінцями) має широке застосування у народній медицині, зокрема при фурункульозі:

-Третину літрової банки заповнити квіточками підбілу (щойно заготовленими або засушеними). Утрамбувати. Залити окропом по «вінця банки». Посуд закрити. Настояти 1 годину. Процідити. Настій використовувати для примочок. Кількість і тривалість процедур протягом дня – довільна.

НОРМАЛЬНА ШКІРА

Здебільшого говоримо про догляд за жирною або сухою шкірою на обличчі, руках. Але ж є і нормальна шкіра. Проте, як зберегти її стан?..

-Вмиваючись теплою водою, додайте до неї соди з розрахунку – 1 чайна ложка соди на 1 л води. Сода пом’якшує воду. Така процедура ніколи не завадить, а ввечері перед сном приймайте її неодмінно.

БРУНЬКУЄ БУЗОК

Як тільки починають з’являтися на бузку бруньки, слід  заготовити їх і засушити. Відвар з них вживають при болях суглобів ніг:

-1 чайну ложку бруньок залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

-Відвар із щойно заготовленого бруньок бузку ще корисніший. Приготування і вживання – аналогічне.

Готують і спиртову настоянку для натирань суглобів: 100 г свіжих бруньок на 0,5 л 56-процентного спирту. Настоювати 12 днів у темному, але теплому місці. Не проціджувати.

P.S. Бруньки слід заготовляти тільки з білого бузку!

ЗЕЛЕНІЄ ЛІЩИНА

Долаємо ішемічну хворобу серця:

-1 столову ложку молодих подрібнених листочків ліщини (беруть тільки свіжу сировину) залити окропом – 200 мл. Настояти 40 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 2 столових ложки 4-5 разів на день. У разі загострення недуги – 6 разів на день. На жаль, лікування належить до сезонних.

Але молоді листочки ліщини може успішно замінити молода зелена кора з гілочок куща, яку заготовляють будь-якої пори року:

-Приготування вживання-  аналогічне. Але щойно заготовлено сировину потрібно кип’ятити 3-4 хвилини.

БОЛЯЧКА НА ОЦІ

Ой-ой!  Прикрий той ячмінь, що проступив на повіці ока. Не тільки повіка, а й око болить… Серед народних лікувальних засобів зустрічаємо і такий:

-Тонку лляну тканину змочити у гарячому молоці і прикладати до «болячки». Кількість і тривалість процедур протягом дня – довільна.

ЧІПКО ВХОПИТЬ

Болять хребет і шия?.. Це може бути остеохондроз. Отож:

-Заготовте і засушіть траву підмаренника чіпкого. 100 г засушеної подрібненої трави залийте 56-процентним спиртом – 1 л. Посуд щільно закрийте. Настоювати слід 14 днів у темному, але теплому місці. Опісля процідити. Використовувати для натирань. Процедуру приймати тричі на день. На ніч перед сном – обов’язково!

ТИКАЙТЕ ТИКАНКОЮ

Допоможе від бронхіальної астми:

-40 очищених від лушпиння голівок цибулі-тиканки кинути в окрім – 1,5 л і варити до готовності. (Цибулинки мають бути м’якими). Потім перекласти їх у скляний посуд, залити соняшниковою олією – 0,5 л і розтовкти. Має утворитися пюре.

Вживати по 1 столовій ложці вранці та ввечері за 20 хвилин до їди. Коли пюре закінчиться, повторити курс лікування, якщо необхідно, через місяць.

Тарас ЛЕХМАН,

 м. Червоноград

Львівської області

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.