Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

НЕ ЧІПАЙ КОРІННЯ

 

 

Лікарські рослини заготовляємо, починаючи з весни. І часто беремо не тільки їх наземну частину, а й коріння, кореневища. Проте слід пам'ятати:

- Коріння заготовляють мінімум через два тижні після того, як рослина відцвіла (і то лише окремих рослин)!

- Якщо рослина розмножується насінням, тоді коріння заготовляють тільки після того, коли насіння дозріло, опадає на землю!

Інакше заготовлена сировина не буде мати належної лікувальної сили.

Найчастіше коріння рослин заготовляють восени.

А ВЖЕ ВЕСНА...

Друга половина лютого і рання весна - це період, коли трапляються спалахи гострих респіраторних захворювань. Причини - прохолодна волога погода, а ще брак вітамінів в організмі. (За зиму організм «виснажується»). Як пересторогу, запобіжний засіб, народні зцілителі радять їсти цієї пори якомога більше салатів з чорної редьки. Вона і лікує, вона й багата на вітаміни.

СТАНЕ ЛЕГКО ДИХАТИ

Запалення бронхів, важко дихати...

- Тричі на день пити по 1 чайній ложці свіжого соку з листя мати-й-мачухи (підбілу). Запивати теплою водою - 150 мл.

На жаль, лікування належить до сезонних. Сік беруть тільки під час цвітіння рослини і відразу споживають. Його не зберігають і не консервують.

СОЛІ...

Якщо внаслідок відкладення солей відчуваєте біль у суглобах:

- Уже весною заготовити листя лопуха великого. Подрібнити. Утрамбувати у банку і залити «по вінця» горілкою. Посуд герметично закрити. Настояти 12-14 днів у темному, але теплому місці. На ніч із «заспиртованого» лопуха ставити компреси. Попередньо шкіру змащувати соняшниковою (оливковою) олією або вершковим маслом.

Уникайте вживання солоних страв. У разі застуди не парте ноги у солоній воді.

Застереження: запропонований засіб не виводить солей, а діє лише як знеболюючий. За такої недуги звертайтеся до лікаря!

НЕ ПЕРЕРИВАТИ ЛІКУВАННЯ

Дехто з ревних християн під час посту категорично відмовляється вживати ліки на спирту, в т.ч. приготовлені за народними рецептами.

Не робіть цього! Не переривайте процес лікування! Церква наголошує: якщо це для користі здоров'я, то не гріх...

Навіть щодо страв, то дітям, вагітним жінкам, хворим, старшим людям... є суттєві послаблення щодо дотримання посту. Але не переїдати!

Будьте здорові і моліться! Молитва також лікує!

SOS: ВИКЛИКАЮ СОЮ!

Тим, у кого завищений рівень цукру в крові, народні зцілителі радять частіше споживати страви зі сої. Пити відвар (юшку) з неї. Приготування:

- 100 г сої на 1,5 л води. Варити до повної готовності. Пити по 200 мл 4-5 разів на день. У разі загострення недуги, можна і більше.

ВРАЗ...

Попрацювали на грядці, аж враз на пальцях рук, долонях з'явилися тріщини. Печуть:

- Спочатку помити руки теплою водою з господарським милом. Потім розтопити свиняче сало й охолодженим жиром змастити тріщини. Гусячий жир також допоможе. Кількість процедур протягом дня - довільна.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.