Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ЛИСТОК ДО ЛИСТОЧКА

 

 

(Дещо про користь щавлю)

Від весни до осені можемо зривати на грядках листя щавлю, заготовляти на зиму, зберігати зібраний «врожай» у морозильних камерах, або консервувати його. Навіть після тривалої літньої спеки, коли щавель пожовк, став сухим і непридатним для споживання, хоч і поливали його час від часу, але тут враз випали рясні дощі, ця рослина «воскресає», омолоджується, відроджується, росте заново.

Однак не тільки про смачні щавлевий борщ, салат, пиріжки зі щавлевою начинкою і яйцем будемо мовити, а й про лікувальні властивості рослини.

Принагідно: у давніші часи щавель майже не вирощували на грядках, а збирали на лузі, у полі... Самому у дитинстві доводилося виступати у ролі «заготівельника»...

* * *

Щавлевий борщ буде кориснішим, якщо до нього додати кілька листочків кульбаби, подорожника і кропиви. Так само салат. Принаймні, остання страва ефективно вплине на посилення імунної системи.

* * *

Щавель покращує апетит. За 20 хвилин до їди з'їжте 5-6 листочків рослини.

* * *

Споживання свіжого (або замороженого, але не холодного) щавлю знімає втому. Тому той, хто їсть щавель, почувається бадьорим.

* * *

У спекотні дні листя щавлю добре втамовує спрагу.

* * *

Щавель - ефективна протидія авітамінозу, корисний при підвищеній температурі.

* * *

Кілька листочків щавлю нормалізують понижений рівень кислотності шлункового соку.

* * *

На замітку діабетикам:

- Щавель, або відвар зі щавлю понижують рівень цукру у крові. При загостренні недуги він стає особливо помічним. (Конкретної норми споживання протягом дня не подаємо. Хворий самостійно може контролювати свій стан).

* * *

При екземі:

- 2 столових ложки засушеного насіння щавлю засипати у термос і залити окропом - 1 л. Настояти 2 години. Процідити. У настої змочувати вату і зволожувати нею ділянки шкіри, уражені екземою. Кількість процедур протягом дня - довільна.

* * *

Розім'яті свіжі листки щавлю (щоб проступив сік) прикладають до місць укусів комарів; натирають шкіру у разі виникнення свербіжу.

* * *

Настій рослини з корінням використовують для полоскання горла при ангіні, а також у разі запалення ясен:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 200 мл. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Полоскати горло (ротову порожнину) 3-4 рази на день. Щоразу готувати свіжий настій.

* * *

Відвар листя щавлю посилює утворення жовчі, поліпшує роботу печінки:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 400 мл. Кип'ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до вживання їжі.

* * *

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ! Щавель протипоказаний при підвищеній кислотності шлункового соку, виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.