Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ЗАПАС ВІТАМІНІВ

 

 

У холодну пору року, коли людський організм особливо гостро відчуває брак вітамінів (так званий - авітаміноз), народні зцілителі радять вживати якомога більше свіжих овочів - капусти, моркви, червоного буряка, цибулі... Все те, що на грядці росте, і що припасли на зиму.

Багатим на вітаміни і доволі корисним виявиться салат з капусти і моркви (2:1), а приправа - до смаку.

«ПІД НІЖ...»

Пізня осінь... Старі, добре вгодовані гуси йдуть «під ніж». Вправні господині зумисне вилучають з «тушок» жир, потім розтоплюють його на малому вогні, переливають у скляний посуд, охолоджують продукт, посуд щільно закривають і зберігають у холодному місці.

...Тут і знахаря не потрібно. Всі добре знають, що гусячий жир - надійний засіб від опіків і для лікування туберкульозу. Коли лікуєте туберкульоз, то вживайте гусячий жир по 1 чайній ложці 2-3 рази на день.

ВИРАЗКОВИЙ ГАСТРИТ

- 1 чайну ложку подрібненого кореня живокосту (заготовляють восени) залити окропом - 200 мл. Кип'ятити 5-7 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 7-8 разів на день. Вживати тільки під час загострення недуги.

ЖОЛУДЬ ЗАХИСТИТЬ

Вкотре кровоточать ясна?.. Тоді:

- 2 столових ложки засушених подрібнених (але не на порошок) ядер жолудів залити окропом - 600 мл. Кип'ятити 7-8 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Теплим настоєм полоскати ротову порожнину 3-4 рази на день.

Збирають тільки ті жолуді, які вже осипалися на землю, тобто - дозрілі!

ВТИРАТИ У ШКІРУ ГОЛОВИ

Свіжі, добре помиті, подрібнені і розім'яті (щоб проступив сік) корені любистку втирають у шкіру голови. Через 15 хвилин голову ми.ть теплою водою. Від такої процедури (приймати її тричі на тиждень) не випадатиме волосся. Адже любисток добре живить його корінці.

На жаль, лікування належить до сезонних. Ним можна скористатися лише восени.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.