- Доспілі ягоди обліпихи (краще збирати їх наприкінці вересня — у жовтні) перемолоти на м'ясорубці. Через марлю відтиснути сік. Додати до нього соняшникової олії у співвідношенні - 1:1. Добре розмішати. Зберігати у холодному місці, у щільно закритому скляному посуді.
Таку олію наносять на місця опіків шкіри. Можна її вживати й у разі запалення горла - по 1 чайній ложці 3-4 рази на день.
ДЖЕРЕЛО КАРОТИНУ
У давнину вважали, що морквяний сік сприяє вічній молодості, легко засвоюється організмом. Він багатий на каротин, вітамін А. Народні зцілителі рекомендують матерям-годувальницям:
- 4-5 разів на день споживати по 1 столовій ложці свіжого соку моркви, додаючи до нього по 1 чайній ложці меду. Від цього материнського молока тільки прибуде!
КАЛИНОВЕ НАСІННЯ
Не тільки ягоди, цвіт, листя, молода кора, пагінці, корінці калини мають лікувальні властивості. Саме насіння з ягід калини (доведеться попрацювати, щоб його «видобути») використовують як потогінний засіб:
- 1 десертну ложку насіння (свіжого або засушеного) залити окропом - 300 мл. Кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити за три рази. Пити гарячим. Можна додавати меду.
ЩОЙНО З ГОРОДУ
За належних умов, гарбуз можна довго зберігати. Але найкращий і найкорисніший гарбуз (запечений, каша з його м'якуші) - свіжий, щойно взятий з грядки. Цей господар городу добре лікує печінку, виводить глисти. Ну а сік, звісно, беруть тільки зі свіжого плоду, а не зів'ялого.
СМАЧНА ДИНЯ І КОРИСНА!
Як і її «чоловік» гарбуз, диня - добра й вправна господиня!.. Диня корисна ще й тим, що у народній медицині її вживають як помірно послаблювальний, сечогінний та жовчогінний засіб, також при захворюваннях серцево-судинної системи. Їжте, скільки смакує. Скористайтеся сезоном!
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград
Львівської області