Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЗАДАВНЕНА ЕКЗЕМА

 

 

Для зовнішнього лікування задавненої екземи застосовують компреси «на все тіло»:

- Взяти 7-8 столових ложок подрібненого кореня лопуха великого (використовують і засушений; тоді беруть 9-10 столових ложок) на 10 л води, краще очищеної чи джерельної. Довести до кипіння і кип'ятити 10 хвилин. Настояти у закритому кришкою посуді до температури +36 С. Не проціджувати! У настої змочити складене вчетверо простирадло (площею таке, щоб покрило весь тулуб - від пахів до п'ят). Простирадло злегка відтиснути і закутати ним хворого. Причому між ногами хворого покласти частину простирадла, щоб голі ноги не торкалися одна одної. Хворий має лягти у ліжко. Накрити його ковдрою. Процедуру приймати протягом 1,5 - 2 години ввечері перед сном. Тривалість лікування - три тижні. Повторити можна через місяць.

Якщо під час лікування на тілі з'являються дрібні висипки, яких раніше не спостерігали, то не зважайте на них. Вони не є проявом негативних побічних ефектів і скоро зникнуть.

* * *

Водночас внутрішньо вживають відвар кореня лопуха великого:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 250 мл. Кип'ятити, допоки не випарується 50-70 мл рідини. Настояти 1 годину у закритому кришкою посуді. Процідити. Пити по 1 столовій ложці чотири рази на день за 20 хвилин перед вживанням їжі. Курс лікування - місяць. Повторити через місяць (у разі необхідності).

* * *

Запобігає розвитку і лікує застарілу екзему оливкова олія. Її слід наносити на уражені ділянки шкіри 4-5 разів на день.

Тарас ЛЕХМАН

 

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.