Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

НА МОРОЗ!

 

 

25 грудня за східним церковним календарем відзначаємо свято, яке установлене на честь чудотворця, єпископа Триміфунтського Спиридона (помер у глибокій старості близько 348 року). Останки святого (крім правої руки, котра знаходиться в Римі) покояться на острові Корфу в церкві його імені.

Після найтривалішої у році ночі у день Спиридона-Сонцеворота (так його називають у народі) сонце повертає із зими на літо, день стає довшим, а ніч коротшою. (Це не тільки народні спостереження, а й наукові астрономічні. Зрештою, вони ідентичні!). Втім, настає пора міцних тріскучих морозів, що відтворено в народних спостереженнях:

- Сонце на літо, а зима на мороз.

- Якщо на Спиридона зранку буде сонячно, то не поспішай із ранньою сівбою.

Від Спиридона до Різдва Христового залишилось 12 днів. За кожним з цих днів завбачали погоду на кожен місяць року.

День Спиридона знаменний ще й тим, що Західна Церква святкує Різдво Христове. Тож не дивно, що у багатьох домівках уже засяяли різдвяно-новорічні ялинки.

В Україні традиційно радість свята народження Сина Божого з римокатоликами, вірними деяких протестантських церков розділяють грекокатолики і православні, вітають один одного і відвідують Богослужіння у костелах. Тим паче, що віднедавна в Україні свято Різдва Христового за католицьким календарем - ще й додатковий вихідний для всіх! (Ті навзаєм віддають шану 7 січня).

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.