Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ЛУЖКОМ, БЕРЕЖКОМ...

 

 

19 грудня відзначаємо день пам'яті Святого Миколая, архієпископа Мірлікійського, чудотворця. Помер він у 343 році.

Його культ надзвичайно поширений в Україні. Святий Миколай завжди вважався заступником простого люду. До речі, ім'я Микола в перекладі з грецької означає «перемога народу», «перемога люду» (ідеться про перемогу над нечистими силами, гріхом). Святому чудотворцю молилися, вирушаючи в далеку дорогу і потерпаючи на морі, під час хвороб і пожежі...

До дня Зимового Миколи (ще так називають у народі це свято) приурочені деякі приповідки про погоду й прогнози на майбутній врожай:

- Микола бородою трусить і дорогу стелить.

- Микола кладе мости з льоду.

- Сніг на Миколи - на хлібний врожай.

- Якщо на Миколи іній - буде овес.

В Україні були поширені Миколині святки. У ніч на 19 грудня батьки клали дітям під подушки подарунки і запевняли малечу, що це Святий Миколай приніс, адже вони були чемними, слухали батьків... І тепер так роблять.

Також влаштовували обходи на честь Святого Миколая, схожі на колядування. Група парубків обходила двори, співаючи пісню:

- Ішов Микола лужком, бережком.

Святий Миколай лужком, бережком...

Поширеним був і Миколаївський вертеп. Очолюваний переодягненим Миколаєм гурт парубків заходив у домівки, роздаючи дітям невибагливі гостинці - цукерки, фрукти, горіхи, домашнє печиво... Через Миколая хлопець міг передати коханій дівчині подарунок і навпаки.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.