Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

З ВУЛИЦІ — У ХАТУ

 

14 листопада відзначаємо свято Осінніх Кузьми і Дем'яна. Цей день є особливим насамперед для професійних медиків (звісно, якщо вони добре знаються на церковних традиціях), народних зцілителів.

Святих християнських братів-мучеників, лікарів-безсрібників, які ніколи не брали плати за надані ними медичні послуги, Кузьму і Дем'яна Східна і Західна Церкви однаково вважають покровителями лікарів. Жили святі у третьому столітті.

Знаменне свято і для молоді. З цього дня вже починалися хатні вечорниці. Отож парубки і дівчата справляли «кузьминки», пекли (запікали) курей з різними смачними начинками - рисом, яблуками, родзинками.., частувалися. Таке дійство називали «курячою складкою».

До свята Кузьми і Дем'яна, коли була ще більш-менш помірна погода, не дошкуляв дощ чи сніг, то молодь збиралася на вулиці, співала, танцювала, веселилася просто неба, радше сказати - під зорями. Ці вечорничні зібрання молоді так і називали - «вулиця».

За народним фенологічним календарем свято Кузьми і Дем'яна вважається першим зимовим днем. Дещо із спостережень:

- На Кузьми і Дем'яна любить бути дорога санна.

- Кузьма і Дем'ян землю морозом закують - до весни не розкувати.

- На Кузьми і Дем'яна відлига, болото - не буде морозів до початку грудня.

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.