Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

НА ДМИТРА — СВЯТО ПАСТУХІВ

Дмитрів день, який християни східного обряду завжди відзначають 8 листопада, не тільки величне церковне свято, а й осіннє свято народного аграрного календаря українців.

Віддавна за народними уявленнями вважалося, що Святий мученик Дмитро завершував землеробський рік, замикав землю і приводив зиму. Отож і селянин після “мук”- важкої праці на ниві міг трохи відпочити. Той же Святий Дмитро тримав у себе ключі аж до весни, коли передавав їх Святому Юрієві.

Після Дмитра, зазвичай, вже не засилали сватів, і тому казали: “До Дмитра дівка хитра, а по Дмитрі лавку нею витри”.

Субота перед Дмитром вважалась як “дідова субота”. Церковна громада часто влаштовувала щедрий, ситний поминальний обід для старців і жебраків.

У народі приповідають: “З Юрія — хороводи, а на Дмитра — вечорниці”.

Зі святом Дмитра пов'язані й завершальні обряди тваринників. У цей день домашніх тварин уже не вигонили на пасовиська, а залишали у хлівах та кошарах. Господарі остаточно розраховувалися з пастухами, а останні врочисто святкували завершення сезону. Домовлялися про випас худоби на наступний сезон. Пастухи неодмінно бажали господарям приплоду, бо ж матимуть роботу на наступні весну, літо та осінь.

Народні прогностичні прикмети стверджують:

- Якщо на Дмитра день без снігу, то ще не буде зими.

- Замерзла земля і дме холодний вітер — снігу не буде до Нового року.

- На Дмитра випав сніг — увесь листопад буде холодним і морозяним.

- Якщо на Дмитра дощ, то на Введення (4 грудня) снігу буде по коліна.

- Якщо відлига, то на теплу зиму і ранню весну.

- Дмитро зі снігом — весна пізня.

- На Дмитра холод і сніг — на пізню й холодну весну.

 

Підготував Тарас ЛЕХМАН.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.