Останні новини

ЧАЙ З ДУБОВОЇ КОРИ

У дитинстві у мене часто кровоточили ясна. Які тільки зубні пасти і зубні дитячі порошки не перепробував (щоправда, в радянські часи вибір був не такий вже й великий), не допомагало. Лікарі-стоматологи порадили полоскати ротову порожнину чаєм з дубової кори.

Та одного разу батьки не змогли придбати її в аптеці. Не було у продажі. Виручив, як завжди, мій дідусь. Він добре розумівся на лікувальних властивостях рослин, хоча, як кажуть, «знахарством» не займався. Інколи збирав трави для себе, для сім’ї.

Дотепер пам'ятаю його рецепт. Дідусь вирізав кусень дубової кори (розміром з долоню), але не порохнявої, нарізав її дрібнесенькими трісочками, як чай, півтора столової ложки запарював окропом (0,5 л). Коли «дубовий чай» настоявся і вистиг до літеплого,  тоді я полоскав ним ротову порожнину. Можна це робити до їжі, після їжі (обов’язково), навіть частіше. Справді, через півроку, а то й швидше, ясна перестали кровоточити.

Дубову кору найкраще заготовляти пізньою весною, у травні, але до цвітіння дуба.

 

Тарас ЛЕХМАН. журналіст

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.