Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

СВЯТИЙ СПИРИДОН

Святий Спиридон Тримифунтський народився близько 270 року. У кіпрському місті Тримофунт (сучасний Саламін) служив єпископом. Але це — згодом...

До того часу займався скотарством, хоча походив з багатої родини, брав активну участь у громадському житті, виконував обов'язки священослужителя.

Спиридон не був самітником: мав дружину і дітей. Однак він дбав не лише про сім'ю, а й про ближніх. Всі свої прибутки майбутній святий роздавав потребуючим. До нього зверталися босі та голодні, хворі та немічні. Багатьом прохачам він займав чималі суми грошей, не чекаючи від них відсотків чи якихось зобов'язань, а то й повернення. Він безперервно повторював нужденним: “Користайтеся з моєї допомоги на Божу славу, а коли зможете, то повернете позику...”.

Господь бачив чуйне серце свого обранця, втішався його безкорисливістю і великодушністю, за що нагородив кіпрського священослужителя даром чудотворення. Спиридон вів богоугодне життя, зціляв невиліковно хворих та виганяв злих духів.

Після смерті дружини, у часі царювання Костянтина Великого, Спиридона хіротонізували на єпископа. В сані архиєрея він не змінив способу свого життя, поєднавши пасторське служіння з ділами милосердя, ревно молився над хворими, навіть воскрешав мертвих.

За свідченням дослідників та церковних істориків, святитель Спиридон у 325 році брав участь у Першому Вселенському Соборі і прославився одним з найвизначніших своїх чудес, коли змушений був вступити у суперечку з язичницькими філософами про роль Бога в троїцькому догматі. Він узяв цеглину в руку і раптом з цегли вгору пішов вогонь, до низу потекла вода, а глина залишилася в руці. Створивши це чудо, Спиридон промовив до язичників: “Це три стихії, а цеглина — одна. Так і в Пресвятій Трійці — три Особи, а Бог — один”.

Небесний Отець з великою любов'ю відкрив святителю час наближення його земної кончини. Останні слова святого були про любов до Бога та ближніх.

25 грудня 348 року (приблизна дата) під час молитви святитель Спиридон відійшов по Божу нагороду.

Поховали його в храмі Святих Апостолів у місті Тримифунті. Через якийсь час було виявлено, що тіло усопшого є нетлінним. А в середині VII століття його мощі перенесли до Константинополя.

 

У 1453 році мощі Святого Спиридона знайшли спочинок на острові Корфу, де й понині зберігаються в храмі, названому на його честь. Частки цих мощей мандрують світом, були й в Україні. Біля них зцілювалися хворі.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.