Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

З ГІЛКИ НА ГІЛКУ...

Не часто зустрінеш у лісі білку. Інша справа - міський парк. Тож радію кожній зустрічі з цими звірятами, бо люблю спостерігати за ними, милуватися. А одна зустріч в осінньому лісі подарувала мені неабияке здивування і привідкрила ще одну таємницю з життя білочок. Та про все за порядком...

...Високо на дубі сиділа білка. Вибрала довгу, але відносно тонку гілку дерева. Ото б сиділа собі спокійно, та чомусь стала розгойдувати її. Потім перестрибнула на сусідню гілку, також довгу, але тонку. Відстань між гілками була метрів три-чотири. Однак для спритної білочки це не є перешкодою. Далі звірятко стало перестрибувати з гілки на гілку (оті дві), намагалося потрапити на самісінькі краєчки, аби погойдатись. Чим не цирковий трюк! Чи то мене хотіло потішити, чи то гралося - спочатку збагнути не міг. Я від здивування аж зааплодував. Через хвилин десть безперервних стрибків і гойдання білочка знову сіла на одній з гілок і пильно подивилася вниз.

Моя присутність була зайвою. Здогадався, що білка не просто так стрибала, витрачала свою енергію. Тож відійшов подалі і сховався за сосною. Став спостерігати.

Білочка тим часом обережно спустилася вниз, оглянула все довкола і давай нишпорити у пожовклій траві та опалому листі. Час від часу передніми лапками щось піднімала з землі і підносила до ротика. Не інакше, як обідала. Коли наситилась - зникла поміж деревами.

Я підійшов до дуба і закляк. На землі лежали лише шкаралупи і шапочки від жолудів. Жолудевого насіння не було. Отож білочка струшувала з дерева жолуді і аж ніяк не потішала мене «цирковими трюками». Не чекати ж їй, голодній, коли дмухне вітерець і жолуді попадають на землю. А на тонких кінцівках гілочок, де найбільше харчів, білочка не втримається (вага звірятка не дозволить), та й зривати якось незручно. Тому доводиться розгойдувати гілки.

Згодом я дізнався, що так само вона може струшувати ліщинові горіхи, соснові та ялинові шишки.

Кмітливе звірятко! Молодець!

Маркіян ЛЕХМАН.

Студент факультету медіакомунікацій та підприємництва Української академії друкарства.

м. Львів

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.