Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ТРИ СВЯТА ПОКРОВИ

14 жовтня - свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Насамперед, це - велике церковне свято. Подія, яка сталася у Влахерні 910 року, засвідчує, що Пресвята Богородиця ніколи не залишає вірний їй народ і здатна захистити від ворогів. А це вселяє неабияку надію.

Різні випадки чудотворної дії Покрову Божої Матері засвідчує і наша Церква. Як тут не згадати про Почаїв, коли турки взяли в облогу монастир, а Божа Мати, яка з'явилася над обителлю, «стріли вертала, турків вбивала, монастир врятувала». Тому в Україні і тепер багато Святопокровських церков.

Для українців свято Покрови належить і до історичних (національних). Адже Вона (Покрова-Богоматір) була опікункою козаків, воїнів УПА. Щодо козацтва, то головною церковю на Запоріжжі була саме Покровська. Існує переказ: після зруйнування Катериною II Запорізької Січі (1775 рік), козаки, які пішли за Дунай під ласку турецького султана, на еміграцію, взяли зі собою ікону Пресвятої Покрови.

А від 14 жовтня 2014 року - це ще й День захисника України, офіційне державне свято, вихідний. От тільки не для українського війська...

Не менш цікаве воно і в народному побуті українців, як народне свято. Покрова вважалася днем поминання померлих та творення нових родин, святом завершення всіх польових робіт.

З Покрови до Михайла (21 листопада) справлялась переважна більшість весіль. За прадавньою традицією вважалось, що осінь - найблагодатніша пора для весільних гулянь. Із давнини прийшло переконання: що як Покрова покриває траву листом, землю снігом, а воду льодом, так і дівчат вона повинна покрити шлюбним вінцем. Звідси й замовляння:

- Свята Мати, Покровонько,

Покрий мою головоньку,

Хоч ганчіркою, хоч хустиною,

Аби не залишалася дівчиною.

Думали про шлюб і парубки:

- Свята Покрово,  почорніть мені брови, а біле личко єсть, якби ще був мені тесть.

Вважали, що саме Покрова сприяє щасливому одруженню:

- Свята Покрова в церкві стояла та хороших людей парувала.

У народі кажуть:

- Покрова - поворот до зими.

- Сніг на Покрови не випаде - зима не скоро настане.

- Яка Покрова - така і зима.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.