Реклама

Погода в Червонограді
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Здоров'я

(1 Проголосовало)

Люблю з дружиною і сином погуляти літнім лісом, назбирати Іванової ягоди – королеви липня. Найактивніше вона достигає перед святом Різдва Івана Хрестителя (Івана Купала), 7 липня. Звісно, мова – про чорницю, смачну і корисну.

Незалежно від того, чи багато потрапить ягід у відерце, чи не вельми, однак наснаги, бадьорості додає вже сама прогулянка, спілкування з природою.

Як тільки збираємось до лісу, мати постійно нагадує нам: «Назбирайте чорничника!». Це – зірвані стебла рослини з листочками, бува, що й з ягодами і корінцями. З них варять цілющий чай. Можна варити і зі щойно принесених з лісу рослин, можна й засушити на зиму. Чай з чорничника корисний для шлунка, допомагає обміну речовин в організмі, навіть лікує від застуди.

Смачного! Та краще не хворіти!

 

Тарас ЛЕХМАН, журналіст

(0 Голосов)

- Пане Левко, але ж смачні у вас огірочки, хрумкі та ще й всі один в одиного! – хвалю сусіда і дякую за гостинця.

- Це рецепт треба знати, як їх підживляти! – не без гордості відповідає господар.

- То, може, поділитися ним? – хитрувато запитую.

- Залюбки! – погоджується він.

А рецепт доволі простий. Потрібно назбирати піввідра попелу від спалених дров. Бажано з плодових дерев – яблуні, груші, вишні, сливи… Налити по вінця у це ж відро води і поставити на вогонь. Найкраще це робити на відкритому вогні. Помішуючи, кипятити 20 хвилин.  Далі саму воду, коли охолоне, злити в окрему посудину, закрити і зберігати в прохолодному місці.

Як тільки огірочки почнуть сходити, злегка поливати водою, навареною на попелі, між рядками. Можна злегка й оприскувати паростки, що відлякуватиме комах-шкідників. Робити це слід кожних 3-4 дні, допоки огірки не зацвітуть. Далі процес підживлення припинити.

Урожай гарантовано!

Тарас ЛЕХМАН

 

м. Червоноград Львівської області

(0 Голосов)

 

У давнину український садок годі було уявити без любистку. З нього приймали ванни, купали немовлят, щоб шкіра була ніжно і не хворіли. Недарма кажуть: «Купаний у любистку». І тут мовиться не тільки про красу. Дівчата вмивали у любистковому відварі голови, аби не випадало волосся, навпаки, ставало пишним.

Коли мав народитися наш син Маркіян, бабуся насадила любистку і наказала нам з дружиною: «Будете кидати дитині до купелі листя цієї рослини!». Дільничний дитячий лікар підтвердила: «Це - добра порада!»

І тепер господині (здебільшого у селах) використовують любисток, як ароматизовану приправу до перших страв – борщу, супу. Він містить поживні вітаміни, очищає організм.

Крім того, любисток має сечогінні властивості. З нього готують чай. 2-3 чайних ложки подрібленого листя, дехто додає і стебло, запарюють 0,5 л окропу. Достатньо настоятися 5-7 хв – і заварка готова.

 

Тарас ЛЕХМАН

(1 Проголосовало)

Хто не любить щавлевий борщ?.. Мабуть, важко такого знайти. У нас, на Сокальщині, його ще називають «зелений». І небезпідставно. Особливо апетитно він споживається у літню спеку, бо тоді  і наситишся стравою, і спрагу втамуєш.

Зелений борщ  кожен  готує на свій смак. Хтось додає побільше картопельки, хтось городньої зеленини (щавель – обов’язковий!), хтось кине у кастрюлю зайве зварене яйце, жменьку рису і долиє сметанки… А ще, як зясував для себе в однієї господині, корисно додавати до нього… кропиву, бажано молоду.

Але перед тим, як дрібно нарізати до борщу кропиву (пропорція: один до одного зі щавлем), її слід ошпарити окропом. Кидають у кастрюлю, коли страва вже кипить. Через 10 хв борщ – готовий.

Справді, виходить доволі смачно та корисно!

Кропиву, як і щавель, можна заготовляти на зиму, зберігаючи в поліетиленових пакетах в морозильній камері.

Тарас ЛЕХМАН

 

м. Червоноград  Львівської області

(1 Проголосовало)

 

Здавалося б, наш клімат аж ніяк не сприятливий для екзотичного барбарису. Він любить Крим. Втім, на подив, рослина не вельми вибаглива, у чому переконалися мої добрі знайомі. Кілька років тому вони посадили кущик барбарису навпроти свого підїзду міської багатоповерхівки. Навіть не вельми переймалися – прийметься він чи ні. Але кущик став плодоносити дрібними червоно-малиновими ягідками. Спробуєш такі – відразу згадаєш смак дитинства, оті цукерки «Барбарис».

Готуючи компоти з яблук, груш, знайомі неодмінно додають жменьку ягід барбарису, які збирають наприкінці серпня – у першій декаді вересня. Компот набуває приємного ароматного запаху. Смачні й пиріжки з барбарисом. Радять зі сушених ягід барбарису заварювати чай, який лікує простуду, знімає запальні процеси.

 

Тарас ЛЕХМАН